FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - U Zagrebu je sinoć otvoren Europski kongres za primjenu ultrazvuka u medicini i biologiji - Euroson, u organizaciji Hrvatskog društva za primjenu ultrazvuka u medicini i biologiji i Europske federacije za primjenu ultrazvuka u medicini i biologiji. U radu kongresa koji će trajati do utorka, 8. lipnja, u hotelu Opera, sudjeluje 1.100 medicinskih stručnjaka iz 46 država, a najavljeno je 150 izlaganja i 450 predavanja s cjelokupnog područja primjene ultrazvuka, istaknuo je predsjednik kongresa Ivan Drinković. Među novim tehnološkim dostignućima o kojima će biti govora, su mogućnosti liječenja i razbijanja tumora ultrazvukom, te drugi invazivni postupci u dijagnostici i liječenju bolesti. Na kongresu će također biti predstavljena najnovija ultrazvučna tehnologija 30-tak domaćih i inozemnih tvrtki. Sudionike Europskog kongresa za primjenu ultrazvuka u medicini i biologiji - Euroson, pozdravili su i poželjeli im puno uspjeha u radu potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang, izaslanik predsjednika Republike i njegov savjetnik za znanost Esad Prohić te potpredsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Bakran. O razvoju ultrazvuka u Europi sinoć je govorio predsjednik Europske federacije za primjenu ultrazvuka u medicini i biologiji Kurt Jaeger.

KARLOVAC - U akciji Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" jučer su se na središnjem karlovačkom Trgu Matija Gupca, predstavile 154 domaće tvrtke, među kojima 28 iz Karlovačke županije. Među mnogobrojnim osobama iz javnoga i političkog života akciju je podupro ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Branko Vukelić, koji je istaknuo da bi građani Hrvatske i nakon akcije trebali kupovati domaće proizvode jer će se tako osigurati dosadašnja razina proizvodnje i omogućiti razvoj hrvatskih tvrtaka. Također je izvijestio da su se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvo financija u petak dogovorili da se dvije karlovačke metalske tvrtke - "Adria Diesel" i "Kordun" za nekoliko dana, a najkasnije za nekoliko tjedana, nađu na dnevnom redu Vlade. "Uvjeren sam da će nakon dogovora Vlada podržati plan da se nekoliko godina stari dugovi 'Adria Diesela' i 'Korduna' vjerovnicima u vlasništvu države pretvore jednim dijelom u vlasnički udjel tih tvrtki, a dijelom reprogramiraju", rekao je ministar Vukelić.

ZAGREB - Komentirajući posjet haaške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je jučer u Zadru da se vrlo brzo može očekivati prebacivanje suđenja za ratne zločine iz Haaškog suda na hrvatske sudove. "Možemo vrlo brzo očekivati preuzimanje suđenja za ratne zločine na našim sudovima. Prvo prebacivanje iz Haaga očekuje se za slučaj Norac - Ademi, što će biti i prvi test našeg pravosuđa. Nakon toga mogli bi uslijediti i drugi slučajevi prebacivanja. Ne mogu spekulirati, ali možemo očekivati početak tog suđenja do kraja ove godine", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. "Unatoč glasinama da ne treba prebacivati predmete s Haaškoga suda u Hrvatsku jer naše pravosuđe nije spremno za to, razgovor haaške tužiteljice Carle del Ponte s našim sucima dokazuje suprotno. Ona je to i javno izjavila, a i na sastanku s predsjednicima međunarodne zajednice rekla da su hrvatske institucije apsolutno spremne preuzeti suđenja za ratne zločine", istaknula je ministrica, koja je jučer u Zadru, kao predsjednica Demokratskog centra (DC) sudjelovala na sjednici Glavnog odbora DC-a. Također je rekla da Haaško tužiteljstvo tek treba donijeti odluku o spajanju suđenja generalima Norcu i Ademiju, a zatim predložiti Haaškom sudu da se njima sudi u Hrvatskoj, kako bi taj sud donio konačnu odluku o tome. Nije htjela spekulirati o tome koji bi drugi hrvatski optuženici mogli biti prebačeni iz Haaga u Zagreb, ali je navela da vjeruje kako će mnogi haaški slučajevi bit vraćeni u Hrvatsku.

SPLIT - Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske koja je jučer održana u Splitu, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić govorio je o njezinu dosadašnjem radu i rezultatima, te o njezinim temeljnim zadaćama. "Matica ne smije nasjesti na priče da treba biti elitistička organizacija, nego nam treba Matica narodna koja ne gubi veze s korijenima", rekao je Igor Zidić, dodajući kako je to posebice važno nakon katastrofe Domovinskog rata. "Sada je vrijeme velikih promjena koje od Matice zahtijeva veći angažman radi ostvarenja svojih ciljeva i očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda", istaknuo je. Predsjednik Matice Hrvatske rekao je također kako se "ne smije dopustiti da Hrvati postanu kolica koja svatko gura kako hoće". Dodao je da Matica jest za Europu i podržava ulazak Hrvatske u Uniju, ali ne pod bilo koju cijenu. Zidić je naglasio kako je "neprirodno da se kršćani u Europi, koji su je osnovali, danas moraju boriti da riječ kršćanstvo uopće uđe u europski ustav. Ako se za to zalažemo, ne znači da smo ksenofobični, kako nam spočitavaju dojučerašnji članovi partijskih komiteta", rekao je Zidić. "U idućem razdoblju Matica će raditi na unaprjeđivanju i osuvremenjavanju jer neće biti slijepa za ono što donosi novo vrijeme i tehnologija", rekao je njezin predsjednik, ističući da je upravo zato nedavno i osnovano Vijeće za nacionalne tehnologije. "Matica hrvatske je bila i ostat će hrvatska kulturna institucija", zaključio je Igor Zidić, dodajući kako je pitanje gdje prestaje kultura, a počinje politika.

ZAGREB - Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) na jučerašnjem Izbornom saboru u Zagrebu ponovno je za predsjednika izabrala dosadašnjeg predsjednika Zvonka Milasa. Na saboru je bilo je 113 izaslanika iz 17 podružnica, koji su predstavljali oko 9500 članova Udruge. Predsjednik UHBDDR-a Milas rekao je da je ta udruga, inače članica Svjetske veteranske organizacije (WWO), nedavno pokrenula mnoge projekte za svoje članove, od duhovne obnove do poduzetništva. Istaknuo je kako Udruga želi provediv zakon o pravima branitelja koji neće biti deklarativan, dodajući da branitelji ne žele privilegije, kao što ne žele ni da ih se "povlači po novinama". Pozdravljajući nazočne, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je da će uskoro biti završen nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja koji zatim ide na javnu raspravu. Pozvala je dragovoljce da se u uključe u raspravu kako bi zajednički došli do najboljih rješenja. Izrazila je nadu da će novi zakon, nakon javne rasprave, biti u Saboru jednoglasno prihvaćen. Podsjetila je da je njezino ministarstvo pokrenulo mnoge projekte za branitelje i istaknula da će ona i Vlada učiniti sve da, kako je rekla, nitko više ni na koji način ne dirne u dignitet Domovinskog rata.

OSIJEK - Ministar unutarnjih poslova danas će na osječkom stadionu "Gradski vrt" uz prigodnu svečanost zatvoriti 4. Državno natjecanje vatrogasaca, te državno natjecanje vatrogasne mladeži koja su jučer počela u Osijeku i Đakovu. Na natjecanjima je nastupilo više od 3500 sudionika iz cijele Hrvatske, te gostujuće ekipe iz Austrije, Mađarske i Slovenije. Potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), Ivan Hengl kazao je kako su ovakva natjecanja prigoda da se provjere sposobnost i spremnost vatrogasaca te da se promovira vatrogastvo kao stručna i humanitarna djelatnost. Dodao je kako je ovogodišnje državno natjecanje ujedno i priprema za Međunarodnu vatrogasnu olimpijadu, koja će se iduće godine održati u Varaždinu.

SISAK - Udruga za pomoć i prava obiteljima žrtava kriminala, koja okuplja 40 članova i čije je sjedište u Petrinji, jučer je na pet mjesta u Sisku i Petrinji organizirala potpisivanje peticije za uvođenje doživotne kazne za ubojice. Predsjednica Udruge, Ljubica Šubić, iz Petrinje, majka 16- godišnje kćeri Elizabete koju je 3. siječnja 1998. u Petrinji bez ikakva povoda ubio Srđan Mlađan, izjavila je "da postojeći Kazneni zakon ide na ruku kriminalcima i ubojicama, jer je preblag i neučinkovit, zbog čega se kriminal širi po cijeloj Hrvatskoj". Od zastupnika u Hrvatskom saboru Šubić je zatražila podršku za inicijativu da se maloljetnim i punoljetnim ubojicama u izmjenama i dopunama Kaznenog zavoda uvede doživotna kazna kako bi se time, kako je navela, smanjio kriminal i zaštitila djeca na ulicama. Najavila je da će peticiju poslati predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt.

RIJEKA - U Rijeci se danas otvara Međunarodnog lutkarskog festivala u sklopu 19. svjetskog kongresa UNIMA-e, međunarodne organizacije lutkara. Kako je najavljeno, sudionike će pozdraviti pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan i predsjednica UNIMA Margaret Niculescu. Prije otvorenja festivala u Galeriji "Kortil", u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, otvorit će se izložba "Hrvatsko lutkarstvo - od umijeća do znanosti" autora Abdulaha Seferovića.

SINJ - Generalni ministar reda Male braće fra Jose Carballo posjetio je jučer Franjevački samostan i svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Primio ga je gvardijan svetišta fra Zoran Kutleša, a zatim se sastao s franjevcima iz provincije Presvetog Otkupitelja. U crkvi Gospe sinjske služio je misu na latinskom. Sinoć se generalni ministar Male braće u Splitu sastao sa članovima Uprave provincije Presvetog Otkupitelja i održao predavanje a, kako je najavljeno, danas će ga primiti splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

KRIŽEVCI - U sklopu 37. turističke priredbe "Križevačko veliko spravišče" - jučer je u Križevcima otvorena izložba vina križevačkih gorica na kojoj su predstavljena 83 uzorka iz Prigorja, Podravine, Bilogore, Kalnika, Varaždina, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca. Stručno povjerenstvo, koje je vodio ugledni enolog dr. Gerhard Schubert, šampionom izložbe proglasilo je zeleni silvanac, berba godine 2002., Radne jedinice "Voćarstvo - Vinogradarstvo" PP "Orahovica" d.d. Izložba je otvorena i danas u trgovačkom centru "Spektar" u Starom Javoru u Križevcima.

ZAGREB - U Zagrebu se danas otvara IX. Međimursko prošćenje - pučka svečanost s tradicijom starijom od stotinu godina, te turistička i kulturno zabavna priredba. Prošćenje je organiziralo Zavičajno društva "Međimurje", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Međimurske županije, gradova Zagreba, Čakovca i Preloga te općine Kotoriba i turističke zajednice Međimurske županije. Uz bogatu ponudu hrane i pića, posjetitelji će moći uživati u izložbi starih zanata i radova likovne kolonije međimurskih umjetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙