FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neredi na rimskim ulicama i sukob prosvjednika s policijom

RIM, 4. lipnja 2004. (Hina/AR) - Velika mirovna manifestacija, kakvase nije vidjela godinama, održana je u petak u Rimu, u znak prosvjedaprotiv rata u Iraku i politike američkog predsjednika Georgea Busha,koji je stigao rano u petak u Rim, u 36-satni posjet Italiji radiobilježavanja 60. obljetnice ulaska američkih snaga u Vječni grad.
RIM, 4. lipnja 2004. (Hina/AR) - Velika mirovna manifestacija, kakva se nije vidjela godinama, održana je u petak u Rimu, u znak prosvjeda protiv rata u Iraku i politike američkog predsjednika Georgea Busha, koji je stigao rano u petak u Rim, u 36-satni posjet Italiji radi obilježavanja 60. obljetnice ulaska američkih snaga u Vječni grad.

Organizatori manifestacije, odbor "Zaustavimo rat" koji okuplja stotinjak laičkih i katoličkih mirovnih udruga, priopćio je da u manifestaciji sudjeluje oko 200 tisuća prosvjednika, dok rimska policija spominje brojku od 25 tisuća.

Prosvjednici su na čelu povorke nosili transparent s porukom "No War-No Bush". Između policije i prosvjednika došlo je do sukoba i izbili su neredi.

Na ulicama Rima angažirano je oko 10.000 pripadnika snaga reda, svih rodova. Oni su na poljani Cirkusa Maximusa, prostoru najveće starorimske arene, odbili napad "black blocka", nasilnih prosvjednika odjevenih u crno, koji su bacali molotovljeve koktele, kamenje i ostale predmete. Zakrabuljeni prosvjednici vrijeđali su i izazivali policajce. Oko 300 pripadnika snaga reda krenulo je u juriš na prosvjednike ispaljujući suzavac. To se zbilo nešto prije 18 sati. Do tada je situacija bila pod kontrolom, odnosno prosvjednici su bacali kamenje, razbijali izloge, palili kante za smeće, ali policija na njih nije jurišala.

Sukob je izbio i na Trgu Venecija u središtu Rima, no šef rimske policije Achille Serra umanjio je njegove dimenzije i izjavio da su prosvjednici brzo zaustavljeni i da nisu pružili otpor snagama reda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙