FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanski su znanstvenici otkrili neobične razlike u gakanju pataka koje se može objasniti samo različitim zemljopisnim podrijetlom. Gakanje londonskih pataka mnogo je grublje od gakanja njihovih rođakinja sa sela, pokazala je studija. Čini se da gradske patke moraju gakati glasnije kako bi se međusobno čule u gradskoj buci, dok su seoske patke mnogo tiše. Te razlike u gakanju otkrili su istraživači sa sveučilišta Middlesex iz Londona. "Londonske patke trpe zbog stresnoga načina života u gradu i moraju nadglasavati tipičnu gradsku buku", tvrde oni. Osim toga, čini se da pačji "naglasci" oponašaju ljudski govor na području na kojemu žive pa se tako londonske patke glasaju kraćim i grlenijim zvukovima, dok je glasanje cornwallskih pataka otvorenije i razvučenije.

AMAN - Razbješnjeli rođaci ubili su u srijedu 25-godišnju ženu koja se oporavljala u jednoj amanskoj bolnici nakon što je ondje rodila izvanbračno dijete. To je treće ubojstvo počinjeno u Jordanu zbog očuvanja časti od početka tjedna. Žrtvu je, javljaju mediji, sa šest pucnjeva iz pištolja iz neposredne blizine ubio njezin rođak koji se nakon počinjenog zločina predao policiji. 36-godišnji osumnjičenik policiji je kazao kako je ženu ubio da bi "očuvao čast svoje obitelji". Žrtva zločina je gotovo godinu dana održavala vezu s oženjenim muškarcem s kojim je i zatrudnjela. U ponedjeljak je primljena u bolnicu gdje je obavljen porod carskim rezom. Nakon saznanja o rođenju izvanbračnog djeteta, njezina tri rođaka su "pohitali" u bolnicu i ubili je, a dijete su poštedjeli.

PARIZ - Treći dio filmskih pustolovina mladog čarobnjaka, "Harry Potter i zatočenik Azkabana" prvog dana prikazivanja u Francuskoj gledalo je 545.574 gledatelja, priopćio je distributer Warner. Ovaj britanski film je "treći najgledaniji film u Francuskoj svih vremena", nakon "Taksija 2" i "Asterixa, misija Kleopatra". U srijedu poslijepodne, Warner je posjećenost predstave u 14.00 sati nazvao "povijesnom", s 15.258 gledatelja u središtu Pariza i 32.000 u pariškim predgrađima, što su "najveće ikad zabilježene brojke za predstavu u 14.00 sati". U čitavoj Francuskoj predstavu u srijedu u rano poslijepodne gledalo je 219.581 gledatelj.

LONDON - Prema objavljenim koeficjentima najveće engleske kladionice William Hill, francuska nogometna reprezentacija je najveći favorit za osvajanje naslova europskog prvaka. Na drugom je mjestu Italija, koja je na prošlom EP-u u finalu izgubila od Francuske, dok je na trećem reprezentacija domaćina - Portugal. Engleska i Španjolska dijele četvrto mjesto, a slijede Nizozemska i finalisti EP-a 1996. Češka. Trostruki europski i svjetski prvaci Nijemci ne ulijevaju povjerenje kladioničarima i nalaze se na sedmom mjestu. Hrvatska se nalazi pri dnu, u društvu sa Grčkom i Bugarskom. Ukoliko "kockasti" osvoje naslov za jednu uloženu funtu dobit ćete 80. Na dnu su Švicarska i Latvija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙