FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPLIT: ODLUKA O PRODAJI "DALMACIJE" - DUGI RAT U STEČAJU

SPLIT, 4. lipnja 2004. (Hina) - Skupština vjerovnika tvorniceferolegura "Dalmacija" u stečaju iz Dugog Rata na današnjoj jesjednici odlučila da se tvornica proda po tehnološkim cjelinama zaukupnu cijenu od 20.353 000 eura. Od toga najveći dio, 10 milijunaeura, otpada na metalurški dio tvornice u kojemu će se kupac obvezatina zapošljavanje 200 bivših radnika na rok do tri godine.
SPLIT, 4. lipnja 2004. (Hina) - Skupština vjerovnika tvornice ferolegura "Dalmacija" u stečaju iz Dugog Rata na današnjoj je sjednici odlučila da se tvornica proda po tehnološkim cjelinama za ukupnu cijenu od 20.353 000 eura. Od toga najveći dio, 10 milijuna eura, otpada na metalurški dio tvornice u kojemu će se kupac obvezati na zapošljavanje 200 bivših radnika na rok do tri godine.

Skupština se za takav način prodaje odlučila između triju ponuđenih varijanti, od kojih je prva predviđala prodaju tvornice kao cjeline radi pokretanja proizvodnje, a treća gašenje proizvodnje i prodaju zemljišta radi izgradnje turističkih objekata, kako je predviđeno i prostornim planom Općine Dugi Rat. No, prevagnuo je glas Hrvatske elektroprivrede, najvećeg vjerovnika, koja potražuje 67 milijuna kuna, da se tvornica proda po tehnološkim cjelinama uz istodobno pokretanje proizvodnje.

Međutim, načelnik Općine Dugi Rat Branko Vojnović drži kako se takav model prodaje tvornice, to jest pokretanje proizvodnje, neće moći ostvariti s obzirom na prostorni plan koji predviđa gradnju hotela i marine. "Iza svega stoji netko", tvrdi Vojnović, "tko želi zapravo za male novce doći do skupog atraktivnog zemljišta, a ne do tvornice u koju treba puno uložiti da bi proradila". Najgore će, drži, proći sami radnici koji tako nikada neće naplatiti svoja potraživanja od 33 milijuna kuna. Općina to neće podržati, poručio je Vojnović najavivši izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća i Poglavarstva.

Predstavnik 130 radnika - vjerovnika sindikalist Živko Terzić također ne očekuje da će itko kupiti tvornicu radi proizvodnje. "To je farsa, a čekat će se dok cijena ne padne na jednu kunu, drugačije se neće prodati", tvrdi Terzić napominjući kako niti jedna peć nema uporabnu dozvolu, strojevi su odneseni i devastirani, a trebalo bi iznova graditi cijelo elektroenergetsko postrojenje. Osim toga, kazao je, HEP nikada bez plaćanja duga neće pustiti struju, a tvornica je izgubila i koncesiju na pomorsko dobro bez čega ne može koristiti luku za dopremanje sirovina. "Nama se žuri da dobijemo svoja potraživanja, a ovako će se sve odužiti godinama i na kraju nećemo dobiti ništa", zaključio je.

Bivši direktor tvornice Tonči Ković koji se cijelo vrijeme protivio gašenju, ustvrdio je kako je u kontaktu s jednim njemačkim koncernom koji je poslao pismo namjere i spreman je uložiti u obnovu pogona te radnicima, koje bi zaposlio, isplatiti sva njihova potraživanja.

Dalmacija Dugi rat, nad kojom je stečaj proglašen potkraj 2001. godine, opterećena je dugovanjima od oko 120 milijuna kuna, od čega više od polovice potražuje HEP. Slijede državne ustanove, banke i fondovi, a radnici potražuju 33 milijuna kuna.

(Hina) xdstr yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙