FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE: HRVATSKA U POTPUNOSTI SURAĐUJE S TUŽITELJSTVOM ICTY-A

ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carladel Ponte izjavila je u četvrtak u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskomministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt, da Hrvatska "u potpunostisurađuje" s haškim Tužiteljstvom.
ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt, da Hrvatska "u potpunosti surađuje" s haškim Tužiteljstvom.

"Jako sam zahvalna hrvatskoj vladi, posebno ministarstvu pravosuđa, na punoj suradnji koju imamo u pristupu dokumentima, svjedocima i intervjuima", kazala je Del Ponte na konferenciji za novinare nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa.

"Stvarno i konačno imam državu na Balkanu koja u cijelosti surađuje s nama", naglasila je Del Ponte.

Dodala kako ostaje otvoreno samo pitanje generala Ante Gotovine, te izrazila nadu da će vrlo skoro i to pitanje biti riješeno.

"To je posebno važno pitanje koje mi ne zaboravljamo. Međunarodna zajednica motri na nas i nadam se da ćemo vrlo skoro postići da Gotovina stigne u Haag", kazala je Del Ponte.

Ministrica Škare Ožbolt izjavila je kako je na sastanku suradnja ocijenjena "izuzetno dobrom", te da se razgovaralo o slučaju Gotovina i o prepuštanju haških predmeta hrvatskom pravosuđu.

"Za očekivati je da će hrvatsko pravosuđe biti pripremljeno preuzeti slučajeve koje Haški sud odluči prepustiti", kazala je.

Del Ponte je izrazila spremnost Tužiteljstva da prebaci predmete u kojima nije podignuta optužnica, čim hrvatska Vlada potvrdi da ih je spremna preuzeti.

"To znači da pravosudne vlasti trebaju dovršiti te istrage i podići optužnice ako mogu prikupiti dovoljno dokaza", rekla je tužiteljica.

Također je najavila da će uskoro sudskim vijećima podnijeti zahtjev za prebacivanje predmeta s podignutom i potvrđenom optužnicom.

Prvi takav prijedlog je da se optužnica protiv generala Mirka Norca, podignuta prošloga tjedna, objedini s onom protiv generala Rahima Ademija i prepusti hrvatskom pravosuđu, o čemu će konačnu odluku donijeti sudsko vijeće.

"Hrvatskom pravosuđu predstoji veliki posao, no izuzetno je važno da i ova zemlja pokaže da je sposobna provesti poštena suđenja protiv optuženih za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", kazala je Del Ponte.

To će, po njezinim riječima, biti "pravi znak stvarnog pomirenja".

Odgovarajući na upite novinara Del Ponte je kazala kako je njezina izjava prema kojoj vjeruje da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, koju danas prenosi sarajevski Dnevni Avaz, samo "djelomice točna" jer je u listu ispušten njezin navod da su to podaci od prošle godine.

"Mi nemamo informacija da se general Gotovina nalazi u Hrvatskoj i to je najnovija informacija", istakla je ministrica Škare Ožbolt.

Na upit o tome kontaktira li ICTY u lociranju Gotovine i s Francuskom, čije državljanstvo on posjeduje, Del Ponte je odgovorila kako se kontaktira sa svim mjerodavnim institucijama i zemljama Europske unije kao i državama izvan nje.

Nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa Del Ponte je posjetila Državno odvjetništvo RH a nakon toga ju je primio predsjednik Republike Stjepan Mesić. Premijer Ivo Sanader i najviši članovi Vlade susret će se s glavnom haškom tužiteljicoma na svečanoj večeri.

Del Ponte će u petak posjetiti Županijski sud u Zagrebu i Hrvatsku odvjetničku komoru a susrest će se i s predstavnicima Diplomatskog zbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙