FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONGOANCI NAPALI ZGRADE UN-A

KINŠASA, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće ljutitih Kongoanacanapale su u četvrtak nekoliko zgrada UN-a u znak prosvjeda zbog sukobau gradu Bukavuu na istoku Konga koji je ugrozio krhki mirovni proces.
KINŠASA, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće ljutitih Kongoanaca napale su u četvrtak nekoliko zgrada UN-a u znak prosvjeda zbog sukoba u gradu Bukavuu na istoku Konga koji je ugrozio krhki mirovni proces.

Stotine ljudi napale su sjedište UN-a u glavnom gradu Kinšasi u srijedu, ali je do četvrtka njihov broj porastao na više od 5.000. U svom divljanju svjetina je razbijala automobile po ulicama i palila gume.

"Ovo je kao u filmovima. Oni pale gume ispred sjedišta, policija puca u zrak i baca suzavac", rekao je za Reuters jedan djelatnik UN-a.

Neki prosvjednici su zatražili da čelnik misije UN-a u Kongu William Swing podnese ostavku, optužujući misiju za suučesništvo s ruandskim snagama.

Kinšasa je optužila ruandske snage da su pomogle bivšim pobunjenim borcima da osvoje pogranični grad Bukavu u srijedu.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u srijedu borbe u Kongu gdje su odbjegli vojnici, pripadnici nove kongoanske nacionalne vojske, preuzeli kontrolu nad gradom Bukavu.

Taj grad i njegova okolica poprište su jednotjednih sukoba između kongoanske regularne vojske i dvije skupine odbjeglih vojnika, a u borbama je dosad poginulo oko 60 osoba.

Predsjednik DR Kongo Joseph Kabila optužio je u srijedu navečer Ruandu da je izvršila agresiju na njegovu zemlju, budući da je pomogla u napadu na Bukavu. "Bukavu je pod kontrolom ruandskih okupatora. To je agresija na našu zemlju koju je izvela Ruanda koja i kontrolira Bukavu", rekao je Kabila na državnoj televiziji, dodajući da je naredio opću mobilizaciju.

Bukavu se nalazi na granici s Ruandom, a Kabila je pozvao vojsku da ponovno preuzme kontrolu nad tim gradom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙