FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN, EU I KANADA OSUDILI IZRAELSKI NAPAD U GAZI

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan"oštro je osudio" u srijedu ubojstvo Palestinaca u Gazi i zatražiotrenutačan prekid izraelskih napada.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan "oštro je osudio" u srijedu ubojstvo Palestinaca u Gazi i zatražio trenutačan prekid izraelskih napada.

"Potreslo me ubojstvo mirnih prosvjednika, većinom žena i djece", rekao je Annan.

On je već nekoliko puta kritizirao izraelske vojne operacije u kojima je stradao veliki broj Palestinaca.

Prema bolničkim izvorima i svjedocima deset je Palestinaca ubijeno, a više od 40 ranjeno u srijedu u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, kada je izraelski helikopter ispalio rakete na Palestince koji su prosvjedovali protiv izraelske vojne operacije.

U međuvremenu je Vijeće sigurnosti UN-a nastavilo raspravu o nacrtu rezolucije koji su predložili Arapi i američkim amandmanima na nacrt o događajima u Rafahu u pojasu Gaze.

Europska se unija pridružila osudi ubojstva prosvjednika u Rafahu priopćivši da je taj napad bio "u potpunosti nesrazmjeran" te da je pokazao "bezobzirno nepoštivanje ljudskog života".

U jednoj od svojih najsnažnijih osuda posljednjih izraelskih akcija protiv Palestinaca, irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen, koji je dao izjavu u ime predsjedništva EU-a, pozvao se na prvotna izvješća u kojima je rečeno da je među mrtvima puno djece.

"Jasno je da je današnja akcija bila potpuno nesrazmjerna bilo kakvoj prijetnji s kojom je bila suočena izraelska vojska i da su izraelske snage pokazale bezobzirno nepoštivanje ljudskog života", rekao je Cowen u priopćenju.

"Napad na nedužnu djecu u sukobu ovakve vrste uvijek se mora osuditi", istaknuo je.

Kanadska je pak vlada pozvala izraelskog veleposlanika Haima Divona kako bi mu izrazila svoju zabrinutost zbog ubojstva Palestinaca u Gazi i uništavanja civilnog vlasništva, rekao je ministar vanjskih poslova Bill Graham.

On je izjavio da je Kanada također zatražila od palestinskih vlasti da obuzdaju terorističke napade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙