FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: SAD I BRITANIJA PODNOSE UN-U PLAN O PRIJENOSU VLASTI; U KUFI I BAGDADU VIŠE DESETAKA MRTVIH

BAGDAD, 24. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države i VelikaBritanija u ponedjeljak će UN-ovu Vijeću sigurnosti podnijeti planrezolucije o Iraku čiji je cilj poduprijeti prijenos političke vlastiu toj zemlji, a mediji prenose kako se u Iraku stanje ne smiruje spogibijom 32 iračka militanta u Kufi te 18 Iračana u Bagdadu noću nanedjelju.
BAGDAD, 24. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države i Velika Britanija u ponedjeljak će UN-ovu Vijeću sigurnosti podnijeti plan rezolucije o Iraku čiji je cilj poduprijeti prijenos političke vlasti u toj zemlji, a mediji prenose kako se u Iraku stanje ne smiruje s pogibijom 32 iračka militanta u Kufi te 18 Iračana u Bagdadu noću na nedjelju.

Tijekom konzultacija, koje bi trebale početi u 14 sati Washington i London predložit će rezoluciju čiji je cilj poduprijeti napore koji se čine kako bi se ostvario prijenos vlasti na novu iračku vladu, a to bi se trebalo realizirati 30. lipnja.

Na osnivanju nove vlade radi UN-ov izaslanik za Irak Lakhdar Brahimi.

Američki predsjednik George Bush u ponedjeljak navečer trebao bi održati govor o Iraku u vrijeme dok američku administraciju potresa skandal oko teškog zlostavljanja iračkih zatvorenika što su ih u bagdadskom zatvoru Abu Ghraibu provodili američki vojnici.

Promatrači ocjenjuju da bi Bushova administracija sada željela uvjeriti Amerikance i međunarodnu zajednicu da ima dobar plan o uspješnom prijenosu vlasti na Iračane, s obzirom na to da je vojna situacija i dalje vrlo napeta.

Na terenu, u svetom šijitskom gradu Kufi vojnici 1. američke pješačke divizije u nedjelju su ubili 32 osobe, braneći se od napada militanata.

U glavnome gradu Bagdadu, u šijitskoj četvrti zvanoj Sadr City, u sukobima američkih vojnika s Iračanima noću na ponedjeljak ubijeno je 18 Iračana a 12 ih je ranjeno, javlja agencija France presse pozivajući se na bolničke izvore.

Ranije je ista agencija javila o eksploziji bombe u jednoj bagdadskoj četvrti koja je usmrtila troje Iračana, od kojih jedno dijete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙