FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: ODBOR ZA PROSTORNO UREĐENJE PODRŽAO IZMJENE ZAKONA O KUMUNALNOM GOSPODARSTVU

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Saborski Odbor za prostorno uređenjei zaštitu okoliša podržao je danas konačni tekst izmjena Zakona okomunalnom gospodarstvu kojim se predlaže zabrana priključenjabespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša podržao je danas konačni tekst izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu kojim se predlaže zabrana priključenja bespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

Ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić kazala je da se za bespravne graditelje koji se priključe na komunalnu infrastrukturu predlažu novčane kazne od pet do deset tisuća kuna, dok bi za pravne osobe bile i veće. Izdavanje građevinske dozvole po predloženim bi se izmjenama uvjetovalo uplatom komunalnog doprinosa, odnosno dokazom o uplati prve rate ako se doprinos plaća obročno.

Iz popisa komunalnih djelatnosti izostavile bi se opskrbe plinom i toplinskom energijom.

Opremanje pokojnika u okviru pogrebnih usluga više ne bi bila komunalna djelatnost, pa bi se moglo slobodno obavljati na tržištu.

Jedinicama lokalne samouprave uvela bi se obveza donošenja programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukre za svaku kalendarsku godinu, umjesto, kako je sada, četverogodišnje razdoblje.

Predsjednik Odbora Slavko Linić predložio je da se u slučaju ne donošenja prostornih planova jedinice lokalne samouprave mogu kazniti raspuštanjem gradskih ili općinskih vijeća.

Odbor je podržao i izmjene Zakona o društveno-poticanoj stanogradnji, kojima se, među ostalim, predlažu povoljniji uvjeti za stambeno zbrinjavanje obitelji s troje i više djece, jer više neće morati osigurati učešće od 15 posto vrijednosti stana već će se taj iznos prenijeti u obročnu otplatu kredita.

U slučaju kada se uz objekt grade garaže novac za takve popratne sadržaje koji čine građevinsku cjelinu sa zgradom osiguravao bi se iz sredstava za poticanu stanogradnju jedinica lokalne samouprave, a država bi to subvencionirala sa 175 eura po četvornom metru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙