FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor razmotrio izmjene zakona o braniteljskom fondu

ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Hrvatski sabor u nastavku sjednice kasnopopodne razmotrio je prijedlog izmjena Zakona o Fondu hrvatskihbranitelja u hitnom postupku, koji taj fond definira kao otvoreniinvesticijski fond, bez mogućnosti prelaska u niže oblike - zatvorenifond ili holding kompaniju.
ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Hrvatski sabor u nastavku sjednice kasno popodne razmotrio je prijedlog izmjena Zakona o Fondu hrvatskih branitelja u hitnom postupku, koji taj fond definira kao otvoreni investicijski fond, bez mogućnosti prelaska u niže oblike - zatvoreni fond ili holding kompaniju.

Predložene izmjene predviđaju ograničenje ulaganja i onemogućavaju ulaganje u nekretnine, te detaljnije sprječavaju sukob interesa između društva za upravljanje Fondom i depozitne banke, rekao je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Tomislav Ivić.

Predviđeni su i kriteriji za likvidaciju Fonda, u koju bi se išlo ako imovina Fonda u roku od tri godine padne ispod određene veličine. Vlasnicima udjela u tom bi se slučaju raspodijelila imovina.

Kako bi se izbjegla masovna prodaja dionica "ispod cijene", predviđeno je da branitelji svojim dionicama ne mogu manipulirati tri godine, u koje bi vrijeme, očekuje Vlada, Fond trebao postati likvidan.

Dio oporbenih klubova napomenuo je da još ne postoji registar hrvatskih branitelja, zbog čega je, smatraju, upitna pravedna raspodjela sedam posto dionica privatiziranih tvrtaka, namjenjenih braniteljima.

Alenka Kočiša Čičin-Šain rekla je da su braniteljske beneficije, poput onih za kupnju osobnih automobila, dobili svi koji su imali spomenicu Domovinskog rata, iako nisu svi sudjelovali u obrani Hrvatske.

Dodala je da je po toj osnovi porezne olakšice iskoristilo 350.000 osoba, iako braniteljske udruge procjenjuju da je u Hrvatskoj oko 250.000 branitelja.

Ivica Pančić (SDP) predložene izmjene ocijenio je "uglavnom kozmetičkima", rekavši da postoje nejasnoće u vezi s ulogom Komisije za vrijednosne papire, koja bi trebala nadzirati poslovanje Fonda.

Također smatra da izmjene ograničavaju ulogu Upravnog odbora Fonda, u kojem su, od ukupno sedam članova, četiri iz braniteljskih udruga i jedan saborski zastupnik.

Predložene izmjene SDP će ipak podržati, jer ih podržavaju braniteljske udruge, najavio je Pančić.

Zakonske izmjene podržali su i klubovi HDZ-a, HSS-a i HSP-a.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zaključno je naglasila da će odmah nakon izmjena Zakona sazvati Upravni odbor, kako bi izradio statut Fonda.

U lipnju i srpnju teći će natječaj za odabir društva za upravljanje Fondom, a u srpnju i kolovozu izradit će se kriteriji za sudjelovanje u Fondu, najavila je ministrica Kosor.

Saborski zastupnici razmotrili su i vladinu Odluku o redoslijedu i dinamici privatizacije Ine, po kojoj bi se sedam posto Ininih dionica prenijelo Fondu za branitelje čim na snagu stupe izmjene Zakona o Fondu.

U roku od 30 dana dionice bi dobili i zaposlenici Ine i bivših članica Ina-grupe, a u idućih šest mjeseci 15 posto dionica prodalo bi se hrvatskim građanima i pravnim subjektima s pravom prvenstva i po posebnim uvjetima, te stranim investitorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙