FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO U ISTANBULU USVAJA PAKET MJERA ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - NATO bi na summitu uIstanbulu trebao usvojiti paket mjera za borbu protiv terorizma čijibi cilj bio poboljšati savezničke pozicije u suočavanju s novimsigurnosnim izazovima 21. stoljeća, doznaje se u srijedu izdiplomatskih izvora u Bruxellesu.
BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - NATO bi na summitu u Istanbulu trebao usvojiti paket mjera za borbu protiv terorizma čiji bi cilj bio poboljšati savezničke pozicije u suočavanju s novim sigurnosnim izazovima 21. stoljeća, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Plan, koji uključuje mjere za dodatnu zaštitu bojnih zrakoplova i brodova, ministrima obrane zemalja članica na razmatranje će biti ponuđen uoči summita, koji se održava 28. i 29. lipnja.

Kako se doznaje, sastanak ministara obrane NATO-a trebao bi dati dodatnu težinu summitu čiji se dnevni red posljednjih tjedana znatno smanjio. Razmatrala se čak i mogućnost skraćivanja summita na samo jedan dan jer su propali planovi za sastanak s arapskim ministrima vanjskih poslova i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao i zbog vrlo slabih izgleda za dogovor o mogućoj ulozi Saveza u Iraku.

Ministri obrane 26 članica Saveza razgovarat će o poboljšanju obuke svojih vojnih snaga za upravljanje krizama i njihovom angažiranju izvan granica NATO-a.

Saveznici, izuzevši SAD, raspolažu s 1,5 milijuna vojnika, gotovo dva milijuna ako se uključe rezervisti, no tvrde da su previše angažirani iako se trenutačno u multinacionalnim operacijama nalazi manje od 60.000 savezničkih vojnika.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, nezadovoljan nespremnošću saveznika da osiguraju helikoptere, zrakoplove i medicinske ekipe za proširenu mirovnu misiju u Afganistanu, traži promjene u planiranju i financiranju zajedničkih operacija.

Promjene bi, doznaje se iz diplomatskih izvora, mogle uključivati i veće zajedničke izdatke za skupu vojnu opremu, model koji se već primjenuje za izviđačke zrakoplove AWACS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙