FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIMUNOVIĆ: HRVATSKA SE u NATO-u PROMATRA KAO BUDUĆA ČLANICA

RIJEKA, 28. svibnja(Hina) - Nacionalni koordinator za NATO priMinistarstvu vanjskih poslova Pjer Šimunović istaknuo je u Rijeci napredavanju o ulasku Hrvatske u NATO kako je "taj savez najjačeosiguranje protiv povijesne nepredvidivosti, što je jedan od razloganjegova postojanja i ulaska Hrvatske u taj savez".
RIJEKA, 28. svibnja(Hina) - Nacionalni koordinator za NATO pri Ministarstvu vanjskih poslova Pjer Šimunović istaknuo je u Rijeci na predavanju o ulasku Hrvatske u NATO kako je "taj savez najjače osiguranje protiv povijesne nepredvidivosti, što je jedan od razloga njegova postojanja i ulaska Hrvatske u taj savez".

Kako je dodao, Hrvatska se u NATO-u već promatra kao buduća članica.

Tumačeći razloge ulaska naše države u NATO, Šimunović je kazao da je teško predvidjeti buduće sigurnosno stanje u raznim dijelovima svijeta, no da je " NATO čvrsto transatlantsko jamstvo kojemu će Hrvatska dati sigurnosni prinos i istodobno računati na solidarnu potporu Saveza svojoj nacionalnoj sigurnosti".

Pjer Šimunović također je rekao da Hrvatska više neće morati imati sve vrste snaga za svoju obranu te da tomu treba težiti i vojna reforma. "Koje će se snage razvijati razradit će se na osnovi vojne tradicije, raspoloživih kapaciteta, financijskih mogućnosti i potreba NATO-a", rekao je Šimunović.

Predavanje na riječkom Pomorskom fakultetu organiziralo je Ministarstvo obrane u sklopu Tjedna NATO-a.

Šimunović je također istaknuo da to što NATO Hrvatsku promatra kao buduću članicu pospješuje činjenica da će velik dio političkih, gospodarskih, zakonodavnih, društvenih i drugih uvjeta za ulazak u NATO biti ispunjeni napretkom Hrvatske u procesu ulaska u Europsku uniju.

"Te procese NATO prepoznaje kao zadovoljavanje kriterija koji su opći za obje organizacije", kazao je. "S druge strane, tako se Hrvatska može usredotočiti na vojne reforme koje vrlo dobro napreduju", rekao je Šimunović, naglasivši da su učinjene bitne promjene od koncepcije individualne obrane teritorija prema rasporedu snaga u svjetlu ulaska u NATO i sustava kolektivne obrane.

Također je procijenio da je ulazak u NATO vrlo koristan, jer je važan za međunarodni položaj zemlje, potvrda je usklađenosti sa zapadnim zemljama, a pridonijet će i, primjerice, kreditnom ugledu zemlje.

Na upit što NATO dobiva s članstvom Hrvatske Šimunović je rekao da dobiva političku potporu.

Posjetitelje predavanja zanimalo je kako građani sudjeluju u odluci o ulasku u NATO, koliki su troškovi ulaska te kakvo bi bilo stajalište Hrvatske kao članice kad bi NATO postupao nemoralno.

Nacionalni koordinator za NATO pri Ministarstvu vanjskih poslova Pjer Šimunović rekao da je Vlada na izborima dobila mandat građana za takvu odluku te da bi se vojne reforme morale provesti i bez prilagodbe NATO-u.

Spomenuvši Švicarsku, kazao je da je ona neutralna, ali da ima jake obrambene snage koje iziskuju velike troškove za održavanje, za hrvatske prilike izvanredno velike.

"Ono što NATO danas jest sugerira da nije osnovan na temelju nemoralnih odluka", rekao je Šimunović, dodavši da, primjerice u Iraku, taj savez nije djelovao jer nije bilo konsenzusa svih članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙