FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITORINO:MJERE EU-A PROTIV TERORIZMA NE PODRIVAJU GRAĐANSKA PRAVA

BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Mjere Europske unije zaborbu protiv terorizma mogu zasmetati ljudima, ali one ne podrivajunjihova građanska prava, izjavio je u srijedu povjerenik EU-a zapravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino u interviewu zaReuters.
BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Mjere Europske unije za borbu protiv terorizma mogu zasmetati ljudima, ali one ne podrivaju njihova građanska prava, izjavio je u srijedu povjerenik EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino u interviewu za Reuters.

Procjenjujući napore EU-a u borbi protiv zločina i terorizma kao i u stvaranju zajedničke politike azila i imigracije, Vitorino je odbacio optužbe skupina za ljudska prava da Europska unija ugrožava prava u korist sigurnosti.

"Ne prihvaćam tu kritiku", rekao je Vitorino, jedan od kandidata za nasljednika predsjednika Europske komisije Romana Prodija, koji odlazi s dužnosti u studenome.

"Nikad se nismo odrekli osnovnih načela vladavine zakona ili potpunog poštivanja temeljnih prava".

Kao primjer je naveo da su neke mjere, kao što su dodatna sigurnost i provjere putovnica u zračnim lukama, otežale putovanja, ali nisu ograničile prava.

"Mi nismo napravili zakone za izvanredno stanje, nismo uspostavili posebne sudove, nismo stvorili posebne režime zatvaranja, a to su područja gdje se mogu pojaviti stvarna i ozbiljna ograničenja građanskih sloboda", rekao je Vitorino.

Europska komisija trebala bi u srijedu usvojiti izvješće u kojem će biti zabilježen postignuti napredak otkad su se čelnici EU-a dogovorili 1999. da će pojačati suradnju u područjima kao što su azil, imigracija i borba protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Međutim, Vitorino je rekao da su neke države EU-a pružile otpor pozivima Europske komisije za legalniju imigraciju i europske pogranične patrole koje bi nadgledale vanjske granice EU-a.

"Radimo na pitanjima koja su vrlo osjetljiva zbog...nacionalnog suvereniteta", rekao je.

"Međutim, treba shvatiti...da postoje problemi koji su prekogranične prirode i koje treba riješiti na europskoj razini".

Jedno područje na kojem države EU-a trebaju više zajedno poraditi je borba protiv terorizma, rekao je Vitorino.

"Pojedinačno niti jedna država članica, bez obzira na to koliko je snažna, ne može se sama boriti protiv prijetnje terorizma", istaknuo je.

"Ne možemo isključiti mogućnost novih terorističkih napada na teritoriju EU-a jer je 11. ožujka pokazao da smo cilj mi Europljani", dodao je misleći na razarajuće bombaške napade na vlakove u Madridu.

"Možete biti učinkoviti u sprječavanju terorističkih napada samo ako imate najbolju obavještajnu službu", rekao i dodao da EU među ostalim treba biti aktivnija u identificiranju sumnjivih transakcija sredstava koja bi se mogla koristiti za sponzoriranje terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙