FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STUDIJA: DOŽIVE LI SRČANI UDAR, ŽENE IMAJU VIŠE IZGLEDA DA UMRU NEGO MUŠKARCI

SINGAPUR, 2. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Žene koje dožive srčani udarvjerojatnije će umrijeti nego muškarci, osobito ako su mlađe od 54godine, kaže se u devetogodišnjoj studiji objavljenoj u srijedu.
SINGAPUR, 2. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Žene koje dožive srčani udar vjerojatnije će umrijeti nego muškarci, osobito ako su mlađe od 54 godine, kaže se u devetogodišnjoj studiji objavljenoj u srijedu.

Malajke su u najvećoj opasnosti, Indijke u najmanjoj, kaže se u studiji provedenoj u Singapuru na više od 16 tisuća ljudi starih od 20 do 64 godine koji su imali srčani udar i srodne bolesti.

Rezultati su objavljeni u listu Straits Times. Prema toj studiji, žene u Singapuru čine manje od jedne u četiri žrtve srčanoga udara.

Kineskinje između 20. i 54. godine života imaju 1,5 puta veći rizik da umru od srčanoga udara nego njihovi muški sunarodnjaci. Za Indijke taj je rizik 1,9, a za Malajce 2,1 puta veći nego za muškarce iz istoga naroda.

Žene često imaju atipične simptome kad dobiju srčani udar, kaže dr. Mak Koon Hou, voditelj studije, kardiolog i viši konzultant u Nacionalnom centru za srce.

"One kasnije traže liječenje ili se postavi pogrešna dijagnoza", objavio je liječnikove riječi Straits Times.

Njihovi simptomi često se čine manje teškima nego u muškaraca, rezultati su to prve studije provedene na stanovništvu Singapura.

Neke europske studije pokazale su da žene u odnosu na muškarce imaju 1,3 puta više izgleda da umru od srčanog udara.

Podaci singapurske studije pokazuju da su Malajke pretile, imaju visok krvni tlak, visok kolesterol i u njih je česšći dijabetes nego u drugih žena toga uglavnom Kinezima nastanjena grada-države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙