FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ursh predlaže smanjenje povlastica dužnosnika i zastupnika

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske(URSH) ponovno je uputila amandmane na prijedloge zakona o pravimadržavnih i lokalnih dužnosnika i saborskih zastupnika, kojima bi sesmanjile njihove povlastice.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) ponovno je uputila amandmane na prijedloge zakona o pravima državnih i lokalnih dužnosnika i saborskih zastupnika, kojima bi se smanjile njihove povlastice.

Prijedlozi izmjena zakona koji će krajem tjedna biti razmatrani u prvom saborskom čitanju trebali bi biti socijalno pravedniji, istaknuo je predsjednik URSH-a Boris Kunst na današnjoj konferenciji za novinare.

U novom prijedlogu je doduše napravljen pomak jer je razdoblje primanja plaće nakon prestanka funkcije smanjeno na tri mjeseca, ali i to bi trebalo promijeniti jer se dužnosnicima i zastupnicima omogućuje mirovanje radnog odnosa dok su na funkciji.

"Nema logike da još tri mjeseca nakon odlaska s dužnosti primaju istu plaću, jer ih njihov stari posao čeka", istaknuo je Kunst.

URSH predlaže se to pravo uskladi s duljinom obnašanja funkcije, od dva tjedna ako je na dužnosti provedeno manje od godine dana do tri mjeseca, ako je na dužnosti provedeno dvadeset godina.

URSH također traži brisanje prava zastupnika na povlaštenu mirovinu kojim se grubo krši ustavno načelo o socijalnoj pravičnosti i jednakosti te stjecanje prava na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Dok se za dužnosnike i dalje predlažu privilegije za državne službenike se predviđa smanjenje prava, pa je Kunst najavio da će zatražiti raspravu na Gospodarsko-socijalnom vijeću o predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Svaka Vlada donosi propise kojima olakšava otpuštanje, no mora se reći što će biti s tim ljudima jer se iza brojki kriju mnoge sudbine, rekao je Kunst.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙