FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: 16 MJESECI UVJETNOG ZATVORA ZA TRGOVINU VOJNOM OPREMOM S HRVATSKOM

SARAJEVO,27. svibnja(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine osudio je ovogtjedna na uvjetnu kaznu od šesnaest mjeseci zatvora Aliju Krnjića zbogkaznenog djela protuzakonite trgovine vojnom opremom s Hrvatskom.
SARAJEVO,27. svibnja(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine osudio je ovog tjedna na uvjetnu kaznu od šesnaest mjeseci zatvora Aliju Krnjića zbog kaznenog djela protuzakonite trgovine vojnom opremom s Hrvatskom.

Kako u četvrtak prenosi sarajevsko "Oslobođenje", sudbeno vijeće na razmjernu blagu kaznu za ovakvu vrstu kaznenog djela odlučilo se temeljem Krnjićeve nagodbe s Uredom tužitelja BiH koja podrazumijeva i priznanje krivnje.

Krnjić je odgovoran jer je uz posredovanje Drage Cvitanovića, za kojega se tvrdi kako je u doba kada je počinjeno kazneno djelo bio namještenik Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pokušao iz BiH u Hrvatsku prebaciti veću količinu zupčanika koji se mogu koristiti kao dijelovi kvačila za tenk tipa T 55.

Krnjić je kao skladištar zaposlen u poduzeću "Bratstvo" iz Novog Travnika imao pristup rezervnim dijelovima za tenkove, a u njegovoj kući je nakon uhićenja pronađeno 30 zupčanika ukradenih još 1997. godine.

Dogovor o isporuci zupčanika sklopljen je u prosincu 2003. godine, a u ovom poslu sudjelovali su još Besim Brljak iz općinskog ureda za obranu u Travniku te Fahrudin Rodić i Samir Porobić.

Tužitelj u ovom procesu Miroslav Marković pred sudskim je vijećem ustvrdio kako je Drago Cvitanović ipak bio ključna osoba u ovoj protuzakonitoj trgovini.

Krnjić je do sada jedini priznao krivnju, a nastavak suđenja preostaloj trojici državljana BiH pred Sudom BiH zakazan je za 2. lipnja.

Sud BiH ne očekuje kako će Cvitanović biti izručen radi suđenja u BiH, no Tužiteljstvo BiH optužnicu i dokaze protiv njega vjerojatno će proslijediti hrvatskom pravosuđu kako bi mu se sudilo u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙