FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BILJKE ZA ČIŠĆENJE VODA

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Dvije australske znanstvenicezaslužile su međunarodno priznanje za rad o indijskoj travi Vetiverkao iznimno vrijednom pročistaču otpadnih i zagađenih voda.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Dvije australske znanstvenice zaslužile su međunarodno priznanje za rad o indijskoj travi Vetiver kao iznimno vrijednom pročistaču otpadnih i zagađenih voda.

U istraživačkom centru Department of Natural Resources and Mines (NMR) iz Queslanda Alison Vieritz i Barbara Hart, ambiciozne i ekološki osvještene znanstvenice iz Australije, provele su sustavnu analizu rasta i svojstava indijske biljke koja se pokazala iznimno učinkovitom kada je riječ o pročišćavanju otpadnih i, naravno, zagađenih voda na poljoprivrednom zemljištu. Svoj su rad predstavile na međunarodnoj konferenciji održanoj u kineskom gradu Guangzhou, stoji u kratkoj crtici pod naslovom "Biljke za pročišćavanje otpadnih voda" objavljenoj u hrvatskom znanstvenom časopisu 'Kemija u industriji'. Alison Vieritz radila je na moderiranju biljke kao praktičnog alata za ponovno korištenje poljoprivrednog zemljišta, dok je Barbara Hart ispitivala sposobnost biljke Vetiver da povrati "zdravlje" zagađenom tlu i očisti vodeni okoliš od zagađenja.

Bilo bi dobro kad bi i u Hrvatskoj netko "otkrio" biljku svojstava sličnih onima što ih posjeduje indijska biljka Vetiver - masivno korjenje, otpornost na sušu, slanu vodu i otrovne kemikalije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙