FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE DONIJELO NAREDBU O OBVEZNOM UKLANJANJU AMBROZIJE

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković donio je Naredbu o poduzimanjumjera obveznog uklanjanja korova ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L)u svrhu njezina suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na područjuRepublike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković donio je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja korova ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L) u svrhu njezina suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Naredba je stupila na snagu 24. svibnja 2004. objavom u Narodnim novinama br. 66.

Mjere su dužni provoditi vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma, lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotokovima i kanalima te površinama uz njih, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.

Oni su obvezni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama.

Agrotehničkim mjerama kao što su pridržavanje plodoreda, obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, višekratno prašenje strništa i neobrađene poljoprivredne površine.

Mehaničkim mjerama, odnosno međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom košnjom priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka te kemijskim mjerama kroz uporabu učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u RH za suzbijanje ambrozije.

Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu RH i Zavod za herbologiju zagrebačkog Agronomskog fakulteta provodit će na temelju programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donesenog u svrhu suzbijanja i sprječavanje daljnjeg širenja ambrozije brojne aktivnosti.

Također će pratiti i početak i kontinuitet nicanja ambrozije tijekom vegetacijske sezone i donijeti procjenu stupnja zakorovljenosti značajnih ratarskih i povrtlarskih kultura, urbanih i ostalih površina. Utvrdit će moguće postojanje polimorfizma i otpornosti ambrozije na primjenjivane herbicide i utvrditi raširenost vrste u Hrvatskoj.

Također će se provesti anketiranje poljoprivrednih proizvođača, organizirati stručna predavanja i edukaciju stručnjaka poljoprivredne savjetodavne službe te informirati javnost o mjerama suzbijanja.

Ministarstvo osigurava sredstva za provedbu programa, a obveznici snose troškove mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Nadzor nad provedbom postupaka i mjera propisanih ovom Naredbom te poduzimanje inspekcijskih mjera provodi nadležna inspekcija zaštite bilja u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙