FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hzzo: sutra počinju pregovori o sniženju cijena lijekova

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskom zavodu za zdravstvenoosiguranje (HZZO) sutra će početi pregovori s predstavnicimafarmaceutske industrije o sniženju cijena generičkih lijekova, koji ćetrajati tjedan dana.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) sutra će početi pregovori s predstavnicima farmaceutske industrije o sniženju cijena generičkih lijekova, koji će trajati tjedan dana.

HZZO će predstavnicima dvadesetak farmaceutskih kompanija na hrvatskom tržištu, na čijih je pedesetak najviše propisivanih lijekova lani potrošio 1,2 milijarde kuna, predložiti sniženje cijena za 30 posto, izjavio je Hini direktor HZZO-a Većeslav Bergman.

Pregovori o sniženju cijena lijekova i stroga kontrola potrošnje u zdravstvenim ustanovama su hitne mjere Ministarstva zdravstva za smanjenje potrošnje lijekova na recept koja je kulminirala u posljednje dvije godine.

Lani je za lijekove planirano 1,7 milijardi kuna, a potrošeno 2,6 milijardi kuna, dok je ta potrošnja dodatno porasla u prva tri mjeseca ove godine za 15 posto.

Komentirajući Plivin prijedlog da će za 25 do 30 posto smanjiti cijene devet generičkih lijekova s liste HZZO-a i tridesetak lijekova koji su u postupku registracije, Bergman je rekao da je Pliva bila "široke ruke u medijima, ali vidjet će se kakva će biti u pregovorima".

Predsjednik Plivine Uprave Željko Čović ponovio je danas spremnost na sniženje cijena generičkih lijekova ali je pritom dodao da Plivi nitko ne može narediti smanjenje cijena koje joj ne odgovora.

Na listi HZZO-a Pliva ima 150 lijekova, od kojih je većina jeftinija od 50 kuna. Devet lijekova čije se sniženje predlaže su najskuplji lijekovi na listi, a cijena im prelazi 100 kuna po kutiji.

Kada je riječ o ponudi sniženja cijena tridesetak generičkih lijekova koji su tek u postupku registracije, Čović ističe kako je nedopustivo da novi generički lijekovi, koji su znatno jeftiniji za zdravstveno osiguranje od skupih originalnih lijekova, na registraciju čekaju tri do četiri godine, dok u drugim zemljama taj postupak traje najdulje godinu i pol.

"Ponudom o smanjenju cijena lijekova koji su u postupku registracije željeli smo potaknuti brže uvrštavanje jeftinih lijekova na Listu lijekova HZZO-a", rekao je Čović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙