FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIJEČKI MMC: GOLI OTOK TREBA ZAŠTITITI

RIJEKA, 31. svibnja(Hina) - "Ministarstvo poljoprivrede i šumarstvatrebalo je prije nego je izdalo koncesiju za upravljanje lovištima naGolom otoku i otoku Svetom Grguru razmotriti zaštitu tih prostora ižupanijski prostorni plan u kojemu ondje nisu predviđena lovišta",kazao je danas na konferenciji za novinare Damir Čargonja iz riječkogaMultimedijalnog centra (MMC).
RIJEKA, 31. svibnja(Hina) - "Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva trebalo je prije nego je izdalo koncesiju za upravljanje lovištima na Golom otoku i otoku Svetom Grguru razmotriti zaštitu tih prostora i županijski prostorni plan u kojemu ondje nisu predviđena lovišta", kazao je danas na konferenciji za novinare Damir Čargonja iz riječkoga Multimedijalnog centra (MMC).

Komentirajući tvrdnje Lovačkog društva "Kune" iz Lopara da je MMC na nedavnoj konferenciji za novinare izrekao neistine o naseljavanju divljih svinja na Goli otok i Sveti Grgur, Čargonja je ustvrdio da su na Sveti Grgur već naseljeni jeleni lopatari i divlji kunići koji ne pripadaju u autohtonu divljač.

Smatra da je one koji su tu divljač unijeli na otoke i one koji su u prošlih desetak godina oštetili objekte na oba otoka potrebno kazneno prijaviti. Ponovio je da je skandalozna odluka Ministarstva po kojoj su na Golom otoku i Svetom Grguru proglašena državna lovišta i uzgajališta, a lovačkom društvu Kuna iz Lopara dodijeljena koncesija, ali da je MMC pripravan na suradnju s tim lovačkim društvom.

Projekt "Goli otok - novi hrvatski turizam" osmislili su MMC i Udruga građana bivših političkih zatvorenika "Goli otok" prije četiri godine s nakanom da se bivše zatvorske zgrade preurede u multidiciplinarnu koloniju, školu mira, ekologije, umjetnosti i upozorenja na negdašnju namjenu tog prostora.

Goli otok i obližnji Sveti Grgur postali su kaznionicama - radnima logorima za političke zatvorenike 1949. Poslije su prenamijenjeni u kaznenopopravni dom za maloljetnike koji je zatvoren 1988. Po Čargonjinim riječima oba su otoka nakon 1988. posve opustošena, a okoliš i zgrade u kojima je moglo boraviti oko tisuću ljudi posve uništeni, onečišćeni i opljačkani.

U MMC-u i udruzi bivših zavorenika smatraju da je na Golom otoku i Svetom Grguru moguće uvesti art-turizam. Projekt je nedavno podupro i predsjednik Stjepan Mesić koji je predložio da se pod njegovim pokroviteljstvom održi okrugli stol o Golom otoku te da se osnuje povjerenstvo koje bi razmotrilo njegov razvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙