FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP i Ministarstvo kulture sklopili Sporazum o zaštiti bijelih roda

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) iMinistarstvo kulture sklopili su danas Sporazum o suradnji u zaštitibijelih roda kojim se omogućava gniježdenje ovih ptica na stupovimaelektrične mreže te siguran rad električara.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Ministarstvo kulture sklopili su danas Sporazum o suradnji u zaštiti bijelih roda kojim se omogućava gniježdenje ovih ptica na stupovima električne mreže te siguran rad električara.

Bijele rode često izrađuju gnijezda na električnim stupovima, a kako su ona vrlo velika i teška (po podacima ornitologa i do 700 kilograma), otežavaju pristup djelatnicima HEP-a koji rade na održavanju mreže. K tome, postoji i opasnost od strujnog udara za djelatnike, ali i za rode.

Stoga je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture, u suradnji sa Zavodom za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razradila način sigurnog gniježdenja bijelih roda na električnim stupovima.

Riječ je o nosačima gnijezda, konstrukcijama pomoću kojih se gnijezda pričvršćuju iznad vrhova stupova i ekektričnih vodova, čime su rode osigurane od strujnog udara, a električarima se omogućuje pristup izolatorima na vrhovima stupova. Nije li moguće koje gnijezdo podići na ovaj način, HEP će ga premjestiti na najbližu pogodnu lokaciju, uz dopuštenje Uprave za zaštitu prirode.

U ime Ministarstva sporazum je potpisao državni tajnik Jadran Antolović, a u ime HEP-a član Uprave Kažimir Vrankić.

Oni su istaknuli da je riječ o prvom sporazumu tijela državne uprave nadležnog za zaštitu prirode i jedne gospodarske institucije kojim se gospodarska institucija obvezuje na provedbu mjera zaštite konkretne životinjske vrste. Kako je rečeno na prilikom potpisivanja, primjeri ovakve suradnje rijetki su u europskim, pa i svjetskim razmjerima.

Bijela roda (Ciconia ciconia) u Hrvatskoj nastanjuje nizinske predjele, od Hrvatskog zagorje do Baranje. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1.500 parova, a najbrojnija populacija nalazi se na području srednje Posavine, gdje ima oko 500 parova. Ugrožena je zbog smanjenja površina vlažnih livada, polja i pašnjaka, isušivanja močvara i intenziviranja poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙