FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMCHAM istaknuo važnost zaštite intelektualnog vlasništva

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Na seminaru o zaštiti intelektualnogvlasništva u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj(AMCHEM) i Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV)istaknuta je važnost zaštite izuma i kreativnog rada za cjelokupnigospodarski razvoj.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Na seminaru o zaštiti intelektualnog vlasništva u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj (AMCHEM) i Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) istaknuta je važnost zaštite izuma i kreativnog rada za cjelokupni gospodarski razvoj.

Djelotvorna zaštita intelektualnog vlasništva patentiranjem izuma temelj je istraživanja i gospodarskog razvoja, kazala je Gordana Vuković iz DZIV-a. Po njezinim riječima, patentiranje jača tržišnu i pregovaračku poziciju autora, a izum štiti od tržišne vjetrometine koja može pomesti sav trud inovatora, a slavu i dobit neopravdano donijeti drugima.

Od 1992. do 2004. godine, po podacima koje je iznijela, u Hrvatskoj je prijavljeno 4.921 domaćih i 6.987 stranih patenata, odnosno ukupno njih 11.287, a od toga broja trenutno je važećih 1.751.

Odvjetnik Mladen Vukmir, poznati hrvatski stručnjak za problematiku zaštite intelektualnog vlasništva, istaknuo je pak nekoliko poteškoća s kojima se susreće Hrvatska u pokušajima primjene postupaka zaštite. Osnovna poteškoća po njegovu mišljenju je sporost i djelomična kompetentnost sudova, koji se, kako je rekao, uče regulaciji ovoga područja vodeći sporove. Ovu slabost, kaže Vukmir, prepoznala je i specijalizirana američka agencija koja prati stanje zaštite intelektualnog vlasništva u državama diljem svijeta, posebno primjenu Sporazuma o trgovinskim aspektima prava na intelektualno vlasništvo (poznatoga kao TRIPS sporazum). Ta je agencija Hrvatsku smjestila na "listu promatranja", što znači svojevrsno upozorenje zbog propusta u zaštiti intelektualnog vlasništva. Uz sporost sudova, SAD, kaže Vukmir, problematičnim drži razvoj situacije u zaštiti prava proizvođača originalnih lijekova, u odnosu na proizvođače generika.

Uz ove slabosti, Vukmir ističe i sporost institucija u donošenju mjera za zaštitu žiga. Dok je, po njegovim podacima, u Velikoj Britaniji za to potrebno 6 do 8 sati, u Njemačkoj 48 sati, a u Portugalu 21 dan, u Hrvatskoj postupak traje prosječno 80 dana, a u zaštiti patenata i do 700 dana.

Mark Cohen, iz Zavoda za zaštitu žigova i patenata SAD-a, smatra da je temelj zaštite intelektualnog vlasništva dobar pravni sustav koji je prepoznao vrijednosti zaštite. Kao primjer, naveo je 1. članak ustava SAD-a u kojemu je izričito napisano da Kongres SAD-a ima ovlasti zaštititi izumitelja u pravu korištenja izuma i otkrića. S obzirom na ovakvu striktnu pravnu zaštitu, kaže Cohen, namjerno krivotvorenje zaštitnih znakova i krađa autorskih prava s namjerom prodaje, vrlo se strogo kažnjavaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙