FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

VIROVITICA - Četiri mlade osobe poginule su u sudaru osobnog automobila marke VW Pasat, virovitičkih registracijskih oznaka, i teretnog vozila bugarskih registracijskih oznaka, koji se dogodio rano jutros u naselju Korija, kraj Virovitice, na državnoj cesti DC-2, izvijestila je Policijska uprava virovitičko-podravska. Do teške prometne nesreće došlo je kada je osamnaestogodišnja Anita P. iz Špišić Bukovice prešla vozilom na suprotnu stranu kolnika. U tom trenutku iz suprotnog smjera naišlo je teretno vozilo kojim je upravljao bugarski državljanin. Vozila su su sudarila te su sletjela u polje kamilice nakon čega su se nastavila nekontrolirano kretati, a osobni automobil udario je u kombajn za kamilicu, koji je bio parkiran kao priključak za traktor u polju. Uslijed udara na mjestu su smrtno stradali vozačica Anita P. te svi putnici u vozilu.

ZAGREB - Na današnji dan, prije točno deset godina Hrvatska je uvela svoju valutu - kunu, koja je cijelo proteklo desetljeću uspješno očuvala svoju stabilnost. Tim je činom Hrvatska, uz himnu, zastavu i grb, zaokružila svoje najvažnije simbole suverenosti i neovisnosti, riječi su kojima je tadašnji guverner Hrvatske narodne banke Pero Jurković 30. svibnja 1994. popratio puštanje u optjecaj hrvatske kune. Kuna, čije su uvođenje pratili prijepori oko samog imena, tada je zamijenila hrvatski dinar, privremenu valutu kojom je Hrvatska koncem 1991. potvrdila svoju monetarnu suverenost. Ostalo je zabilježeno i da je prvu zamjenu HRD-a u kune - dva milijuna hrvatskih dinara u dvije tisuće kuna - 30. svibnja 1994. u Hrvatskoj narodnoj banci obavio tadašnji predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman.

ZAGREB - Vrhovni sud će u ponedjeljak početi raspravljati o žalbama na presudu umirovljenom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine, nepravomoćno osuđenima na dugogodišnje zatvorske kazne prije više od godinu dana. Na nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda, koji je "gospićkoj skupini" sudio zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991., obrana i tužiteljstvo žalili su se krajem listopada prošle godine. Zbog likvidacije najmanje 50 srpskih civila na gospićkom području tijekom 1991. riječki Županijski sud osudio je 24. ožujka prošle godine Tihomira Oreškovića na 15 godina, Mirka Norca na 12, a Stjepan Grandića na 10 godina zatvora. Četvrti pripadnik te skupine, Ivica Rožić, kojega je optužnica teretila za ubojstvo trojice civila iz Karlobaga, oslobođen je jer je sud utvrdio kako nema dovoljno dokaza da je Rožić počinitelj tih likvidacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙