FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tučepi: Sabor saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

TUČEPI, , 29. svibnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade iministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiJadranka Kosor izjavila je danas na 4. izvještajnom saboru Savezaudruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Tučepimada ova Vlada neće dopustiti da se Hrvatska dijeli na onu koja tražisvoje nestale i onu koja o tome ništa ne zna.
TUČEPI, , 29. svibnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas na 4. izvještajnom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Tučepima da ova Vlada neće dopustiti da se Hrvatska dijeli na onu koja traži svoje nestale i onu koja o tome ništa ne zna.

Nećemo odustati dok se i posljednji zatočeni i nestali u Domovinskom ratu ne pronađe, rekla je Jadranka Kosor. O nestalima moramo govoriti zbog hrvatske i svjetske javnosti. Traženje zatočenih i nestalih branitelja za nas je najvažnije, rekla je i zamolila medije da s tim u vezi ne posustanu.

Svakodnevno moramo govoriti o našim nestalima, a Ministarstvo je potaknulo izradu zastave sjećanja na nestale, koja će biti postavljena u Saboru i koja će sve koji uđu podsjećati na sudbinu nestalih, a bit će ondje dok se i posljednji nestali ne pronađe.

Pomoćnik ministrice, pukovnik Ivan Grujić rekao je kako se još 1210 osoba službeno vodi nestalima, najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 547.

U Hrvatskoj je uglavnom na nekad okupiranim područjima pronađeno 139 masovnih grobnica i više od tisuću grobova iz kojih je ekshumirano gotovo 3500 žrtava. Identificirana je 2871 žrtva. Pukovnik Grujić rekao je da se u posljednje vrijeme poboljšala suradnja sa Srbijom i Crnom Gorom, gdje je pokopano najmanje 300 hrvatskih branitelja.

Suradnja sa Srbijom i Crnom Gorom trajala je nekoliko godina i vrlo se sporo pomicala, a sada je, kako je rekao, krenula znatno brže i bolje zahvaljujući i diplomatskim aktivnostima Hrvatske i premijeru Sanaderu.

Priznali su nam, dodao je Grujić, da i u samom Beogradu ima grobova naših branitelja, a očekujemo da će njihova ekshumacija biti obavljena do kraja godine.

Na 4. izvještajnom Saboru udruga obitelji zatočenih i nestalih sudjeluje 126 predstavnika udruga, a predsjednik Saveza Josip Jugec najavio je međunarodnu regionalnu konferenciju o nestalima s područja bivše Jugoslavije koja će se održati pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙