FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA BEOGRADSKOM GROBLJU LEŠĆE EKSHUMIRANI OSTACI 45 NN OSOBA

BEOGRADSKOM GROBLJU LEŠĆE EKSHUMIRANI OSTACI 45 NN OSOBABEOGRAD,21. svibnja 2004.(Hina) - Ovoga tjedna, u procesu ekshumacijekoji je počeo u ponedjeljak, 17. svibnja, na beogradskom groblju Lešćeekshumirano je 45 od ukupno 61 nepoznate osobe, sahranjene na tomgroblju tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do1995. godine, izjavio je u petak agenciji Beta Gvozden Gagić,predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije i Crne Gore.
BEOGRAD,21. svibnja 2004.(Hina) - Ovoga tjedna, u procesu ekshumacije koji je počeo u ponedjeljak, 17. svibnja, na beogradskom groblju Lešće ekshumirano je 45 od ukupno 61 nepoznate osobe, sahranjene na tom groblju tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, izjavio je u petak agenciji Beta Gvozden Gagić, predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije i Crne Gore.

To je, kako je kazao Gagić, prva faza procesa utvrđivanja punog identiteta osoba koje su izgubile život tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH. Pomoćnik hrvatske ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i načelnik Uprave za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić izjavio je prije nekoliko dana u Beogradu da je riječ je o nestalima iz Hrvatske koji su za vrijeme ratnih sukoba umrli u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, nepoznatim osobama nađenima u rijekama, nestalima, koji su bili zatočeni u logorima ili u zatvorima u SCG, a dovedeni su iz istočne Slavonije, te o osobama koje su se u premještanju civilnog stanoništva našle u prihvatnim centrima u SCG.

Ekshumacija će se, kako je kazao Gagić, nastaviti u ponedjeljak, 24. svibnja, a po njenom okončanju, DNK analizu obavit će laboratorije za DNK analizu u Zagrebu i Beogradu, te Međunarodnog crvenog križa. Rezultati se mogu očekivati za mjesec dana.

Ekshumaciji su uz domaće stručnjake i predstavnike sudskih vlasti, nazočili su i stručnjaci iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙