FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA 77 NN OSOBA S OBRENOVAČKOG I BEOGRADSKOG GROBLJA

BEOGRADSKOG GROBLJABEOGRAD,27. svibnja(Hina) - Ekshumacijom šest tijela s gradskog grobljau Obrenovcu u četvrtak je završen postupak ekshumacije ukupno 77 NNosoba, sahranjenih na tom groblju i beogradskom groblju Lešće od 1991.do 1995. godine, koji je započeo 17. svibnja ove godine, izjavio jepredsjednik Komisije za nestale osobe Srbije i Crne Gore GvozdenGagić.
BEOGRAD,27. svibnja(Hina) - Ekshumacijom šest tijela s gradskog groblja u Obrenovcu u četvrtak je završen postupak ekshumacije ukupno 77 NN osoba, sahranjenih na tom groblju i beogradskom groblju Lešće od 1991. do 1995. godine, koji je započeo 17. svibnja ove godine, izjavio je predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić.

To je, prema riječima Gagića, prva faza procesa utvrđivanja identiteta osoba stradalih u ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom rata od 1991. do 1995. godine, te se u slijedećih mjesec dana očekuju prvi rezultati identifikacije DNK metodom, koja će se obavljati paralelno u laboratorijima u Zagrebu i Beogradu, te laboratoriju Međunarodne komisije za nestale. Završetak identifikacije ekshumiranih NN osoba očekuje se do kraja ove godine.

Riječ je o NN osobama koje su za vrijeme ratnih sukoba umrle u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, NN osobama nađenim u rijekama, nestalima koji su bili zatočeni u logorima ili u zatvorima u SCG, a dovedeni su iz istočne Slavonije, te osobama koji su u transferima civilnog stanovništva bili u prihvatnim centrima u SCG.

Procesu ekshumacije prisustvovali su i predstavnici stručnih timova iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Međunarodnog crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙