FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00sat:
ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00 sat:

BRIJUNI

U sklopu 5. međunarodne radionice Zaklade 2020 pod nazivom "Kako možemo vjerovati jedni drugima" koja danas završava s radom na Brijunima, sudionicima skupa tijekom popodnevnoga dijela zasjedanja obratili su se predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić, Slovenije Janez Drnovšek, Crne Gore Filip Vujanović te predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. Uspostava povjerenja od najvećeg je značenja upravo na ovim prostorima i to je osnovno pitanje ali i trajna zadaća cijelog društva, posebno na putu prema Europi, istaknuli su čelnici država u svojim istupima.

Predsjednik Mesić poručio je da je Europa regija kojoj u konačnici svi želimo pripadati i čije standarde usvajamo. Slovenski predsjednik Janez Drnovšek založio se da sve države bivše Jugoslavije postanu dijelom europske obitelji i tu, po njemu, alternative nema. Pritom on smatra kako se povjerenje među zemljama bivše Jugoslavije, koje su u strahovitom ratu doživjele puno toga lošega zbog čega se izgubilo međusobno povjerenje, temelji na uzajamnom poštivanju i normalnoj komunikaciji. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ukazao je na važnost Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te praktičnim učincima tih dokumenata nakon okončanja rata. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je kako je uloga šefova država u uspostavljanju povjerenja značajna na prostorima koji se bore za stabilnost.

SKOPLJE

Potpisivanjem Deklaracije o euroatalantskom partnerstvu i suradnji između Hrvatske, Makedonije i Albanije u subotu je u Skoplju završila dvodnevna konferencija pod naslovom "Od Jadranske povelje do punopravnog članstva". Deklaracijom je predviđen osnutak koordinacijskoga tijela euroatlantskih asocijacija triju zemalja koje će organizirati zajedničke projekte vezane uz Jadransku povelju. Radovan Vukadinović, potpisnik u ime Atlantskog vijeća Hrvatske, izjavio je kako je Deklaracija simbol suradnje kojom će se ostvariti cilj - punopravno članstvo u NATO-u te približavanja euroatlantskih ideja običnim ljudima triju zemalja.

DUBAI

Skupina koju predvodi pripadnik al-Qaide Abu Musab al-Zarqawi preuzela je odgovornost za napad automobilom bombom u subotu u Bagdadu u kojem je šest osoba ubijeno, a jedan visoki dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova je ranjen. "Vaša braća iz Jama'at al-Tawhida i Džihada napali su izdajničkog odmetnika, zamjenika ministra unutarnjih poslova generala Abdela Jabara, ispred njegova doma dok se spremao za odlazak u svoj ured", navodi se u priopćenju skupine objavljenom na jednoj web stranici islamista. U eksploziji automobila bombe šest je osoba ubijeno, a 10 je ranjeno.

NAJAF

Mehdijeva vojska pobunjeničkog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra izaći će iz Najafa i Kerbale čim američki vojnici napuste svoje položaje u tim gradovima i oko njih, izjavio je u subotu jedan bliski suradnik al-Sadra.

"Spremni smo okončati našu oružanu nazočnost u trenutku kada okupacijske snage napuste svete gradove i to zajamče", rekao je novinarima Qais al-Khazali. "Dosad nije bilo jamstava da se okupacijske snage neće vratiti u svete gradove". Američke snage povukle su se u petak iz središta Kerbale nakon nekoliko dana žestokih sukoba s paravojnim postrojbama. Američka je vojska opetovano priopćila da neće pregovarati s al-Sadrom.

TUNIS

Libija je napustila u subotu arapski summit u Tunisu u znak prosvjeda zbog dnevnog reda u okviru kojeg Arapska liga nije uzela na razmatranje prijedlog libijskog čelnika Muamera Gadafija za jednu izraelsko-palestinsku državu. "Libija je nažalost prisiljena bojkotirati summit jer se ne slaže s dnevnim redom arapskih vlada. Libija želi dnevni red arapskog naroda", rekao je Gadafi na konferenciji za novinare nakon što je otišao sa summita. Libija je opetovano prijetila da će se povući iz 22-člane Arapske lige, a Gadafi ni u subotu nije skrivao svoju nevoljkost za sudjelovanje na sastanku na kojem je trebalo zauzeti zajedničko stajalište o Iraku, bliskoistočnom sukobu i političkim i socijalnim reformama namijenjenim demokratizaciji arapskih država.

BEČ

Iran je predao u subotu konačno izvješće o svojim nuklearnim aktivnostima i lokacijama Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), priopćila je ta agencija sa sjedištem u Beču. Iranski dužnosnici izjavili su ranije ovog mjeseca da će Teheran predati IAEA-i sve dokumente prije predviđenog roka kako bi pokazao dobru volju i riješio spor. Iran je bio pod pritiskom da otkrije IAEA-i sve potankosti svojih nuklearnih aktivnosti za koje, suprotno optužbama SAD-a, Teheran stalno naglašava da su rađene samo za mirne i civilne svrhe.

NEW DELHI

Manmohan Singh, 71-godišnji Sikh, vjerni pomoćnik Sonie Gandhi prisegnuo je kao 13. indijski premijer i odmah obećao da će ojačati "svjetovni" značaj zemlje te da će reformirati gospodarstvo u korist "seljaka i radnika". Njegova će vlada imati 67 ministara koji su prisegnuli nakon njega, u predsjedničkoj palači u New Delhiju. Točna raspodjela portfelja nije objavljena. U ime Pakistana, predsjednik Pervez Mušaraf uputio je "srdačne čestitke" Manmohanu Singhu, pozdravivši njegovu spremnost za "poboljšanje bilateralnih odnosa" i rekavši da se Islamabad "iskreno obvezuje" da pronađe "pravedno i mirno rješenje za sva neriješena pitanja", uključujući i kašmirsko.

LONDON

Pakistan se vratio u Commonwealth iz kojega je bio isključen 1999., priopćila je u subotu u Londonu ta organizacija koju čine Velika Britanija i većina njezinih bivših kolonija. Ministarska skupina za djelovanje koja je neka vrsta neslužbenog izvršnog tijela organizacije "radosna je zbog napretka ostvarenog u obnovi demokracije i u preustroju demokratskih ustanova" u Pakistanu, kazao je Don McKinnon, glavni tajnik Commonwealtha nakon dvodnevne sjednice. Ministarska skupina za djelovanje koja okuplja ministre vanjskih poslova devet zemalja članica ipak će "pratiti stanje i zadržat će Pakistan na dnevnom redu", dodao je. Islamabad je isključen iz organizacije nakon državnog udara generala Perveza Mušarafa u listopadu 1999., čime je zemlja prekršila "temeljna politička načela" Commonwealtha utvrđena u Harareu 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙