FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRŽAVA TRAŽI VRAĆANJE POMORSKOG DOBRA NA KOJE SE UKNJIŽIO V.LENAC

RIJEKA, 28. svibnja (Hina) - Na riječkom Trgovačkom sudu danas jeodržano prvo ročište u postupku u kojem je Republika Hrvatskapodnijela tužbu kojom traži da se na dijelu nekretnina na kojima jeupisano pravo vlasništva u korist brodogradilišta Viktora lenca utvrdipomorsko dobro.
RIJEKA, 28. svibnja (Hina) - Na riječkom Trgovačkom sudu danas je održano prvo ročište u postupku u kojem je Republika Hrvatska podnijela tužbu kojom traži da se na dijelu nekretnina na kojima je upisano pravo vlasništva u korist brodogradilišta Viktora lenca utvrdi pomorsko dobro.

Pravni zastupnici države traže da se točno utvrde nekretnine koje su pomorsko dobro i na kojima se ne može stjecati pravo vlasništva te da se naloži brisanje upisa vlasništva V. Lenca na pomorskom dobru.

Sudac je i tužitelju i tuženiku danas naložio da dostave svu dokumentaciju o načinu stjecanja i uknjižbi prava vlasništva na prijepornom zemljištu, dokumente na osnovi kojih se mogu definirati prijeporne nekretnine i koncesijske ugovore.

Od Županijskog ureda za pomorstvo zatraženo je da se očituje o granicama pomorskog dobra.

Hrvatski fond za privatizaciju donio je još u postupku pretvorbe brodogradilišta Viktora Lenca 1996. rješenje kojim je utvrđeno koje nekretnine ne ulaze u temeljni kapital brodogradilišta jer se nalaze na pomorskom dobru.

Brodogradilište Viktor Lenac kasnije je ipak upisalo pravo vlasništva na te nekretnine te su 2001. stavljene pod hipoteku kao jamstvo za zajam koji je odobrila Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Na iste nekretnine kasnije je, također radi jamstava za zajam, hipoteku upisala i država.

Brodogradilište Viktor Lenac je u stečaju od prosinca prošle godine, a najveći su vjerovnici Ministarsto financija i HBOR. Ukupne tražbine vjerovnika, među kojima i nekoliko poslovnih banaka, su oko 1,3 milijarde kuna. Odbor vjerovnika još nije odlučio na koji će se način provesti stečaj u tom brodogradilištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙