FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. LENAC I DANSKI ALCATEL POSTIGLI SPORAZUM O BRODU "KRAKA"

RIJEKA, 25. svibnja (Hina) - Brodogradilište Viktor Lenac u stečaju idanska tvrtka Alcatel potpisali su nagodbu po kojoj obje straneodustaju od arbitraže u prijeporu u vezi raskida ugovora o preinacibroda "Kraka", potvrdio je danas stečajni upravitelj brodogradilištaMilenko Škrlec.
RIJEKA, 25. svibnja (Hina) - Brodogradilište Viktor Lenac u stečaju i danska tvrtka Alcatel potpisali su nagodbu po kojoj obje strane odustaju od arbitraže u prijeporu u vezi raskida ugovora o preinaci broda "Kraka", potvrdio je danas stečajni upravitelj brodogradilišta Milenko Škrlec.

Danski Alcatel jednostrano je prije oko dvije godine raskinuo ugovor s brodogradilištem Viktorom Lencom radi kašnjenja radova i isporuke tog broda.

Obje strane bile su zatražile međunarodnu sudsku arbitražu i isplatu štete.

Nagodbom je ugovoreno da Splitska banka koja je Alcatelu dala jamstva za uplaćeni novac toj tvrtki isplati 2,7 milijuna dolara, a brod i oprema ostanu u vlasništvu brodogradilišta. Prema procjenama oprema broda vrijedna je oko 11 milijuna kuna.

Brodogradilište Viktor Lenac, Splitska banka i odvjetnička kuća koja je zastupala brodogradilište osnovat će novu tvrtku koja će postati vlasnik broda Kraka te ga prodati. Od dobivenog novca bit će namirene tražbine Splitske banke u vezi prijepora i odvjetnici brodogradilišta.

U kostrenskom brodogradilištu krajem prošle godine pokrenut je stečajni postupak jer Uprava, nakon dvogodišnje krize, nije mogla osigurati novac za nastavak poslovanja i završetak ulaganja u nove proizvodne pogone vrijednog oko 120 milijuna dolara.

Prve informacije o financijskim problemima u V. Lencu Uprava je iznijela upravo nakon raskida ugovora za preinaku broda Kraka jer nije, kako je tada rečeno, naplaćen taj oko 30 milijuna dolara vrijedan posao.

Nakon toga Vlada je odobrila nekoliko jamstava za zajmove kojima je osiguran nastavak proizvodnje. Nakon pokretanja stečaja država je, na osnovi odobrenih jamstava i zajmova, postala najveći vjerovnik brodogradilišta.

Najveći vjerovnici među kojima je nekoliko poslovnih banaka potražuju od V. Lenca oko 1,3 milijardu kuna, a Odbor vjerovnika još nije donio odluku o načinu provedbe stečaja u tom poduzeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙