FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHEFFER: HRVATSKA ZASLUŽUJE MJESTO U SLOBODNOJ I UJEDINJENOJ EUROPI

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska zaslužuje mjesto uslobodnoj i nepodijeljenoj Europi, ujedinjenoj u miru, demokraciji izajedničkim vrijednostima, rekao je u srijedu u Zagrebu glavni tajnikNATO-a Jaap de Hoop Scheffer u govoru pred zastupnicima u Hrvatskomsaboru.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska zaslužuje mjesto u slobodnoj i nepodijeljenoj Europi, ujedinjenoj u miru, demokraciji i zajedničkim vrijednostima, rekao je u srijedu u Zagrebu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u govoru pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Europska unija i NATO su proširenjem svojeg članstva ove godine ostvarili golem napredak prema ostvarivanju dugoročnog cilja, a to je stvaranje takve nove Europe, rekao je Scheffer.

"Hrvatska zaslužuje mjesto u takvoj Europi i poduzima velike napore kako bi to mjesto i zauzela. Ako nastavi putem reformi ne dvojim da će uskoro postati članicom i EU i NATO-a", rekao je glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza hrvatskim zastupnicima.

Scheffer je impresivnim ocijenio napredak u Hrvatskoj, rekavši kako je on vidljiv na cijelom nizu unutarnjih i vanjsko-političkih pitanja i ponovio četiri ključna pitanja koja saveznici NATO-a osobito pomno prate kad je Hrvatska u pitanju.

Riječ je o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, povratku izbjeglica, reformi pravosuđa i reformi obrambenih snaga.

Glavni tajnik NATO-a podsjetio je da je hrvatsko ispunjavanje obveza prema Haaškom sudu u prošlosti bilo daleko od savršenog, ali i naglasio kako se slika znatno popravila tijekom prošlih nekoliko mjeseci.

"Želimo da se takva suradnja nastavi i vidimo da to jest tako", rekao je Scheffer.

I u pitanju povratku izbjeglica glavni tajnik NATO-a ocijenio je da je postignut dobar napredak, posebno istaknuvši nedavni Sporazum sa srpskom manjinom u cilju olakšavanja značajnijeg povratka.

"Neovisnost hrvatskog pravosuđa nije upitna i to je najbitnije", rekao je Scheffer oko problema reforme pravosuđa.

"Međutim, još uvijek mu nedostaje iskustva i potrebna mu je obuka i bolja organizacija", naglasio je Scheffer.

Što se obrambene reforme tiče glavni tajnik NATO-a rekao je kako svaka zemlja, koja želi pridonositi sigurnosti u euroatlantskom području i priključiti se NATO-u, mora imati suvremene raspoložive vojne snage.

Zbog toga je, kako je naglasio, potrebno u potpunosti i na realističan način provesti Pregled strategije obrane, jer ako to ne uspije proces će morati početi ispočetka.

Također je spomenuo i dva aspekta koja su posebno značajna za Hrvatsku a to je činjenica kako manje i mobilnije oružane snage koje mogu sudjelovati u misijama NATO-a ne iziskuju manja sredstva od velikih postrojbi za teritorijalnu obranu i postrojbe koje je moguće aktivirati u kratkom vremenu.

"Ustavne odredbe koje traže visoku parlamentarnu većinu za angažman tih postrojbi ne služe ovom cilju, bez obzira na njihov pohvalni karakter i dobre namjere", poručio je Scheffer hrvatskim parlamentarcima.

Iako je Hrvatska još uvijek suočena s nizom izazova na putu prema članstvu u NATO-u, Scheffer je u ime tog Saveza izrazio uvjerenje da će ih Hrvatska prevladati i to iz dva razloga. Jedan je već dosad ostvareni impresivni napredak, a drugi odlučnost koju je Hrvatska iskazala za davanje značajnog doprinosa sigurnosti i stabilnosti i u regiji i izvan nje.

"Hrvatska je razmjerno velika i napredna zemlja u još uvijek nepostojanoj regiji", rekao je Scheffer i dodao kako zato ima posebnu odgovornost u pomoći ostatku zemalja regije.

Ona je, prema riječima glavnog tajnika NATO-a, tu odgovornost već pokazala potporom operacije NATO-a u Bosni i na Kosovu, poboljšanjem bilateralnih odnosa sa susjedima i djelovanjem u širim, regionalnim inicijativama.

Hrvatska je otišla i dalje jer su tijekom prošlih nekoliko godina hrvatske snage tijesno surađivale i surađuju sa snagama NATO-a u Afganistanu, dodao je.

Na predstojećem summitu NATO-a u Istanbulu nove članice najvjerojatnije neće biti pozivane ali će se jasno dati do znanja da vrata Saveza ostaju otvorena za članstvo, rekao je Scheffer zastupnicima i podsjetio na dvije glavne prednosti članstva.

"Ulaskom u NATO Hrvatska se više nikad neće morati sama suočavati sa sigurnosnim izazovima", što će joj dati novi osjećaj sigurnosti, ali i promijeniti percepciju drugih o njoj, rekao je Scheffer.

Kao drugu veliku prednost članstva u NATO-u glavni tajnik istaknuo je činjenicu da će Hrvatska tada moći izravno utjecati na donošenje ključnih odluka.

Tijekom jednodnevnog posjeta Zagrebu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer sastao se s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, s premijerom Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, a neposredno prije obraćanja zastupnicima i s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙