FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJANJA DJELA MARKA ANTUNA DE DOMINISA "CRKVENA DRŽAVA" I "IZABRANI RADOVI"

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Splitski nakladnik Lamaropredstavio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebuprijevode djela na hrvatski jezik Marka Antuna de Dominisa "Crkvenadržava" i "Izabrana djela".
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Splitski nakladnik Lamaro predstavio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prijevode djela na hrvatski jezik Marka Antuna de Dominisa "Crkvena država" i "Izabrana djela".

O Dominisu i njegovu djelu govorili su teolog Ivan Golub i akademik Žarko Dadić te s Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove Franjo Pšeničnjak.

Marko Antun de Dominis je teolog pomirenja i sjedinjenja Crkava, rekao je Golub i dodao kako je mislio da pomirenju i sjedinjenju Crkava smeta prvenstvo rimskoga pape.

Umjesto "monarhijskoga papinstva", kako kaže Golub, de Dominis predlaže "aristokratski kolegij biskupa".

De Dominus se u svom ranijem razdoblju bavio problemima fizike, rekao je Dadić i dodao kako su sačuvana dvije rasprave iz područja optike i plime i oseke.

Rad "O zrakama vida i svjetla u optičkim staklima" preveo je profesor zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta Stanko Hondl 1945., podsjetio je Dadić i dodao kako je nakon te godine pao u nemilost vlasti te je djelo sve donedavno ostalo neobjavljeno.

Sva djelatnost Marka Antuna de Dominisa bila je posvećena jedinstvu Crkve, ocijenio je Pšeničnjak i dodao kako u njegovu programu prije povratka iz Engleske nema mjesta za rimskoga biskupa.

Urednik djela Marka Antuna de Dominisa je Ante Maletić.

U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice postavljena je izložba djela Marka Antuna de Dominisa iz fonada NSK-a.

Marko Antun de Dominis (1560.-1624.) filozof, teolog, matematičar, diplomat i splitski nadbiskup, primas Dalmacije i cijele Hrvatske radio je na reformi Katoličke crkve i ponovnom ujedinjenju kršćanstva. Svoje najvažnije djelo "Crkvena država" objavio je u Londonu.

Zbog iznesenih stajališta o upitnosti prvenstva rimskoga pape, nakon smrti rimska ga je inkvizicija spalila kao krivovjernika i njegov pepeo prosula u rijeku Tiber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙