FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Ivana Lerotića "Dante i hrvatske zemlje"

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Biakovapredstavila je večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uZagrebu knjigu Ivana Lerotića "Dante i hrvatske zemlje".
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Biakova predstavila je večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu knjigu Ivana Lerotića "Dante i hrvatske zemlje".

O knjizi su govorili prevoditelj Mate Maras, urednik knjige Ivan Bekavac Basić i autor Ivan Lerotić.

Lerotić pretpostavlja da se Dante 1300. godine na jubilarnom hodočašću u Rimu susreo s Augustinom Kažotićem, a onda s njim proputovao kroz Hrvatsku, rekao je Maras i dodao kako Lerotić za te podatke nema dokaza, ali nema dokaza ni protiv njih.

Kad pretpostavke postanu vjerodostojne one nakon toga postaju istinite, rekao je Maras navodeći mnoge takve primjere iz povijesti svjetske i hrvatske književnosti.

"U djelu Komedija Dante čitatelju slojevito tropleterom daje matematičko-astronomski raspored po zaslugama i veličini likova i njihovih djela. Sve je promišljeno u redu veličina. Sve ima svoje mjesto i značenje u posloženosti po filozofsko-božanskim zakonitostima. Zar bi na počasno mjesto uz tron Raja, uz Empirej, slučajno, a istaknuto uočljivo zaposjeli Hrvati," piše Lerotić.

Knjiga "Dante i hrvatske zemlje" (189 str.) vodi čitatelja kroz svijet mogućih tumačenja Danteove "Božanstvene komedije" u kojoj Lerotić otkriva Danteovo putovanje kroz Hrvatsku.

Na kraju knjige priložen je zemljovid Danteova puta po Hrvatskoj.

Putovanje počinje nakon ulaska u Istru, i vodi preko Postojne do Zagreba, a dalje rijekom Savom do Siska i Slavonskoga Broda. Odatle do Fruške gore, Srijemske Mitrovice, a onda na jug preko Vrhbosne, Konjica, Dubrovnika, Korčule uz gradove na obali Split, Šibenik, Zadar do Jurandvora na otoku Krka gdje se nalazi samostan i crkva Svete Lucije u kojoj je bila Baščanska ploča.

Božansku komediju Dante je pisao na mreži putovanja po Hrvatskoj, tvrdi Lerotić i dodaje kako je putovanje trajalo devet mjeseci. Umjesto Vergilija vodič mu je hrvatski biskup Augustin Kažotić, a umjesto Beatrice Portinari kroz Raj ga vodi hrvatska grofica Beatrice Frankopan.

Ivan Lerotić (1941.) objavio je više knjiga, a među njima i Baščanska ploča i sonet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙