FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA KNJIGA STJEPANA HRANJECA "DJEČJI HRVATSKI KLASICI"

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Knjigu Stjepana Hranjeca "Dječjihrvatski klasici" predstavio je danas zagrebački nakladnik "Školskaknjiga".
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Knjigu Stjepana Hranjeca "Dječji hrvatski klasici" predstavio je danas zagrebački nakladnik "Školska knjiga".

O knjizi su govorili profesorica s Pedakoškoga fakulteta u Osijeku Ana Pintarić i profesorica s riječkoga Filozofskoga fakulteta Karol Visinko.

Hranjecova knjiga je u metodološkom pristupu prvo djelo takve vrste u Hrvatskoj, rekla je Pintarić i dodala kako je to prvi pokušaj estetskoga vrjednovanja hrvatske dječje književnosti u nas.

Knjiga je zadovoljila vrijednosni sustav koji je postavio sam autor, rekla je je Karol Visinko, istaknuvši kako je Hranjec svoje kriterije utemeljio na odrednicama da je djelo svjesno namijenjeno djeci, da probija uske lokalne okvire, da unosi tematsko-motivsku začudnost te da ima trajnu etičku vrijednost,

Hranjec je po tim mjerilima u knjigu "Dječji hrvatski klasici" (398 str.) uvrstio 19 hrvatskih dječjih pisaca: Jagoda Truhelka, Ivana Brlić-Mažuranić, Mato Lovrak, Milivoj Matošec, Ivan Kušan, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Milčec, Grigor Vitez, Zvonimir Balog, Pajo Kanižaj, Luko Paljetak, Sunčana Škrinjarić, Nada Iveljić, Višnja Stahuljak, Nikola Pulić, Anto Gardaš, Joža Horvat, Zlatko Krilić i Tito Bilopavlović.

Stjepan Hranjec (1946.) stručnjak je za hrvatsku dječju književnost. Napisao je više knjiga, a među inima i "Hrvatski dječji roman" i "Kršćanska izvorišta hrvatske dječje književnosti".

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙