FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IATA: VISOKE CIJENE NAFTE PRIJETNJA OPORAVKU AVIOKOMPANIJA

ŽENEVA, 27. svibnja 2004. (Hina/AP) - Visoke cijene nafte prijetnja suoporavku svjetske zrakoplovne industrije, koja se izvlači iz krizeizazvane lanjskom epidemijom SARS-a i ratom u Iraku, izjavio je danasčelnik Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika (IATA).
ŽENEVA, 27. svibnja 2004. (Hina/AP) - Visoke cijene nafte prijetnja su oporavku svjetske zrakoplovne industrije, koja se izvlači iz krize izazvane lanjskom epidemijom SARS-a i ratom u Iraku, izjavio je danas čelnik Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika (IATA).

S cijenama nafte od oko 40 dolara po barelu, kako je kazao Giovanni Bisignani, "problem je sada na strani troškova".

"U prosjeku, gorivo čini 16 posto operativnih troškova zrakoplovnih kompanija. Ono je za 55 posto skuplje nego u isto doba prošle godine. To bi moglo pridodati između osam i 12 milijardi dolara našim godišnjim računima za gorivo i prijeti našem očekivanom skromnom povratku profitabilnom poslovanju", kazao je Bisignani.

IATA, koja obuhvaća 275 međunarodnih zrakoplovnih tvrtki, objavila je da je prijevoz putnika u prva četiri ovogodišnja mjeseca uvećan za 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Prijevoz tereta u istom je razdoblju porastao za 11,3 posto.

Iako se ove stope rasta čine visokima, u stvarnosti su skromnije, jer su prošlogodišnje brojke bile niske budući je početak rata u Iraku i epidemija SARS-a zastrašila mnoge putnike, pogoršavajući probleme izazvane usporavanjem globalnog gospodarstva.

"Sadašnja kriza izazvana rekordno visokim cijenama nafte još jednom naglašava osjetljivost zrakoplovne industrije na vanjske šokove", kazao je Bisignani u priopćenju. "Moramo izgraditi novu industrijsku strukturu koja je sposobna oduprijeti se vanjskim šokovima i postići održivu profitabilnost", kazao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙