FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAČAN ODBACIO OPTUŽBE DA JE BIVŠA VLADA DOVELA DO KRIZE

ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan odbacio jedanas optužbe premijera Ive Sanadera i njegovih ministara da je bivšavlada, zbog nepredviđenog proračunskog deficita, skrivila neostvarenjenajavljenog smanjenja PDV-a.
ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan odbacio je danas optužbe premijera Ive Sanadera i njegovih ministara da je bivša vlada, zbog nepredviđenog proračunskog deficita, skrivila neostvarenje najavljenog smanjenja PDV-a.

"Kriza proračuna nije posljedica bivše vlade nego nerealnih obećanja ove Vlade i njezina nerada na rješavanju ključnih i otvorenih pitanja razvoja te neodgovornosti i nesposobnosti da se nosi s problemima", izjavio je Račan na konferenciji za novinare u Saboru.

Odbacio je optužbe da bivša vlada nije evidentirala financijske obveze prenesene na ovu godinu, istaknuvši da je s bivšom misijom MMF-a u prosincu prošle godine zajednički ocijenjeno da su svi dugovi registrirani, te da, stoga, ne zna zašto aktualna misija govori o proračunskim rupama. "Bilo bi dobro da sadašnja misije i njezin šef razgovaraju s bivšom misijom i šefom", ocijenio je.

Pitanje je samo da li se ulaganja kao deficit prikazuju za ovu ili prošlu godinu, rekao je Račan, naglasivši da, neovisno kako se deficit određuje, iza njegove vlade ostaju autoceste, bolnice, pruge, rekonstruirana željeznica, procvalo malo poduzetništvo, "te ostali naši grijesi koje priznajemo".

"S ponosom možemo reći da smo krivi za te grijehe, a žao nam je samo što se umjesto nagibnih vlakova ova vlada opasno naginje", kazao je, poručuvši da SDP neće priznati grijehe za nesposobnost, da za to odgovornost mora snositi aktualna Vlada.

Sanaderovoj Vladi zamjerio je što se oglušila na upozorenja da ne smanjuje PDV, već je "populistički i jeftino obećala kako bi dobila neke političke poene".

"Nisu slušali domaću javnost, a popustili su na prvo potezanje iz inozemstva pa čak i panično reagirali na pritisak iz MMF-a. Treba znati razgovarati i pregovarati s inozemnim partnerima, bez obzira bio to MMF ili Haško tužiteljstvo, imati stručni i intelektualno znanje, a pritom sačuvati nacionalni interes", ocijenio je Račan.

"Interes je Hrvatske i SDP-a da ova vlada bude uspješna barem kao prošla, ali kako su krenuli za to je malo izgleda", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙