FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MOGUĆE BLAŽE KAZNE I POMILOVANJA NAKON PREBACIVANJA SRPSKIH ZATVORENIKA IZ LEPOGLAVE U SRBIJU

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Nakon sporazuma o prebacivanju izLepoglavu u Srbiju 38 srpskih zatvorenika koji su krajem prošle godinedobili državljanstvo SCG-a, a koji su u Hrvatskoj osuđeni zbog ratnihzločina na kazne od deset do 20 godina zatvora, ravnateljInformacijsko-dokumentacijskog centra Veritas Savo Štrbac zanovosadski "Dnevnik" izjavljuje da postoji i mogućnost da zatvorenicidobiju blaže kazne i pomilovanja.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Nakon sporazuma o prebacivanju iz Lepoglavu u Srbiju 38 srpskih zatvorenika koji su krajem prošle godine dobili državljanstvo SCG-a, a koji su u Hrvatskoj osuđeni zbog ratnih zločina na kazne od deset do 20 godina zatvora, ravnatelj Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas Savo Štrbac za novosadski "Dnevnik" izjavljuje da postoji i mogućnost da zatvorenici dobiju blaže kazne i pomilovanja.

Štrbac objašnjava za “Dnevnik” da je osnova za prebacivanje srpskih osuđenika iz Hrvatske u SCG Europska konvencija o transferu osuđenika koju je vlada u Beogradu ratificirala 11. kolovoza 2002. godine. "Dugo smo čekali da Beograd ratificira konvenciju, a zatim i na rješavanje zahtjeva srpskih zatvorenika da dobiju državljanstvo SCG-a, no napokon početkom prosinca prošle godine riješen i taj problem i sada očekujemo da vrlo brzo svi biti prebačeni u neki od ovdašnjih zatvora", kaže Štrbac u izjavi za novosadski list.

Ravnatelj Veritasa rekao je za "Dnevnik" da se u zatvorima u Hrvatskoj trenutno nalazi 88 Srba od kojih je 68 osuđeno za ratni zločin i upozorava da se u Hrvatskoj nastavljaju uhićenja Srba unatoč pozivu izbjeglima od strane hrvatskih vlasti da se vrate. Štrbac izjavljuje da je "samo ove godine u Hrvatskoj uhićeno 16 Srba", a prema proceni Veritasa, najmanje 500 Srba se nalazi na potjernici Interpola na temelju koje je u nepunih pet mjeseci ove godine uhićeno 18 Srba, prenosi list.

Ravnatelj Veritasa smatra da bi osim "toplijeg okruženja", spomenuti osuđenici mogli imati i druge pogodnosti, među kojima bi najpovoljnija bila "pomilovanje", prenosi "Dnevnik".

"Prema Konvenciji, na njih mogu biti primijenjene i zakonske odredbe koje reguliraju pomilovanje, amnestije, ublažavanje kazne, pa i uvjetno oslobađanje. Zanimljivo je da obje države, i ona koja u kojoj je izrečena kazna i ona u kojoj se izdržava, mogu donijeti odluke o tim stvarima. Srpski osuđenici će sada biti u povoljnijem položaju jer će zahtjeve za pomilovanje ili ublažavanje kazne sada slati srpskom ministarstvu pravosuđa te je za očekivati da će se udovoljiti takvim molbama jer je to i jedan od načina da se isprave brojne greške hrvatskog pravosuđa koje je Srbe osuđivao na teške kazne bez argumentiranih dokaza na što smo mi iz Veritasa odavna ukazivali", kaže za novosadski list Savo Štrbac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙