FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Korčulu stigao Marko Polo

KORČULA, 25. svibnja 2004. (Hina) - Na središnji dio priredbe "Povrataku doba Marka Pola" danas su u grad Korčulu stigli brojni gosti koji suiz Splita, Makarske i Dubrovnika doplovili turističkim jedrenjacima itako dopratili jedrenjak "Petrina" na kojemu je korčulanski glumacamater Jakša Onofri, glumeći Marka Pola, doplovio u rodnu Korčulu.
KORČULA, 25. svibnja 2004. (Hina) - Na središnji dio priredbe "Povratak u doba Marka Pola" danas su u grad Korčulu stigli brojni gosti koji su iz Splita, Makarske i Dubrovnika doplovili turističkim jedrenjacima i tako dopratili jedrenjak "Petrina" na kojemu je korčulanski glumac amater Jakša Onofri, glumeći Marka Pola, doplovio u rodnu Korčulu.

Bila je to središnja proslava višednevnih događaja priredbe "Povratak u doba Marka Pola" kojima Korčula proslavlja 750. obljetnicu rođenja svjetskog putnika Marka Pola za kojeg Korčulani drže da je njihov sugrađanin.

Marko Polo je nakon dolaska u svoj grad s kineskom princezom prošetao rivom i razgovarao sa sugrađanima. Na vrhu gradskog stubišta na ulazu u Stari grad Marka su dočekali knez (gradonačelnik Mirko Duhović) i consilar (Aljoša Milat). Dok se penjao stubištem pokraj postrojene gradske straže, rabski samostreličari su mu bubnjevima odavali posebnu počast. Marko Polo je zahvalio gradskoj vlasti na dočeku, kao i izaslanstvima gradova prijatelja iz Splita, Dubrovnika i Raba. Zatim je s pratnjom prošetao do trga ispred katedrale sv. Marka, poklonio se i s pozornice pozdravio brojne posjetitelje, među kojima je bilo odjevenih u stare nošnje, posuđene i iz Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita.

Na pozornici je Marko govorio o čudima koje je doživio na svjetskim putovanjima, a program su izveli dubrovački kvintet "Placarius", rabski bubnjari, korčulanske pjevačke klape, akrobati članovi splitske Kulturne alternative mladih "Hram".

Sve gradske konobe i restauranti u Starome gradu danas su pripremili mnoge gurmanske specijalitete po tradiciji i starim receptima "a la Marko Polo".

Predsjednik Turističke zajednice grada Korčule Mihajlo Grgić je rekao da će se nakon te priredbe sve do kraja rujna u Korčuli održavati mnoge svečanosti, ali i predavanja najpoznatijih svjetskih "markopolista", ljudi koji godinama istražuju život i rad tog najpoznatijeg pomorca koji je Europi prvi približio život i običaje do tada nepoznata Dalekog istoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙