FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA FESTIVALA GLUMCA

VINKOVCI, 22. svibnja 2004. (Hina) - U sklopu 11. festivala glumca,koji se od 15. do 24. svibnja održava u Vukovarsko-srijemskoj županijiu prostorijama ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, danas jepredstavljena Monografija o toj kazališnoj priredbi, podnaslovljenoj ikao Festival monodrame i komorne scene.
VINKOVCI, 22. svibnja 2004. (Hina) - U sklopu 11. festivala glumca, koji se od 15. do 24. svibnja održava u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prostorijama ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, danas je predstavljena Monografija o toj kazališnoj priredbi, podnaslovljenoj i kao Festival monodrame i komorne scene.

Monografiju je predstavila autorica, teatrologinja Antonija Bogner Šaban, a izabrane su tekstove iz nje čitali glumci Vanja Drach i Zvonimir Torjanac, koji su aktivno sudjelovali u osnivanju Festivala glumca.

"Na proteklih deset Festivala glumca publika u Vukovarsko-srijemskoj županiji vidjela je više od 170 predstava, koje sve zajedno čine recentni prikaz scenskog stvaralaštva u Hrvatskoj u proteklom desetljeću", rekla je Antonija Bogner Šaban, ističući da je Festival glumca nastao prije 11 godina kao odgovor umjetnosti na ratnu agresiju.

O tome koliko Festival glumca znači samome glumcu govorila je dramska umjetnica Nada Subotić, koja je istaknula da je taj festival izrazito drag hrvatskim glumcima jer je jedini u čijem su središtu upravo oni, a oni su i u Prosudbenoj komisiji koja odlučuje o nagradama.

Monografija Festivala glumca tiskana je u nakladi Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koje je uz Vukovarsko-srijemsku županiju i organizator tog festivala. Osim povjesnog pregleda vezanog uz osnutak i razvoj Festivala, Monografija sadržava i popis svih predstava, glumačkih ansambala i glumaca koji su na njemu gostovali u proteklih deset godinam, te tekstove nekolicine dramskih umjetnika koji su proteklih deset godina obilježili taj festival.

Festival glumca završava 24. svibnja dodjelom nagrada i priznanja najboljim glumcima i predstavi u cjelini. U službenoj konkurenciji za nagrade je 19 kazališnih predstava. Nakon dodjele nagrada Festival će zatvoriti Dramsko kazalište "Gavella" 100. izvedbom predstave "Mjesec dana na selu", čime će ta kazališna kuća proslaviti i svoju 50. obljetnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙