FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hsp će tražiti da sabor o haagu raspravlja sutra

ZAGREB,25. svibnja(Hina) - HSP će zatražiti da Sabor, nakon sutrašnjegaktualnog prijepodneva, kao prvu točku sedme sjednice raspravi odnoseHrvatske s Haškim sudom, u svjetlu neprihvatljivih političkihkvalifikacija u optužnicama protiv hrvatskih građana i činjenice da jepodignuta optužnica protiv generala Mirka Norca, zbog navodnih zločinau Medačkom džepu.
ZAGREB,25. svibnja(Hina) - HSP će zatražiti da Sabor, nakon sutrašnjeg aktualnog prijepodneva, kao prvu točku sedme sjednice raspravi odnose Hrvatske s Haškim sudom, u svjetlu neprihvatljivih političkih kvalifikacija u optužnicama protiv hrvatskih građana i činjenice da je podignuta optužnica protiv generala Mirka Norca, zbog navodnih zločina u Medačkom džepu.

To je danas novinarima u Saboru najavio predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Đapić je kazao kako je s premijerom Ivom Sanaderom ranije dogovoreno da će se rasprava o Haagu odgoditi, ako postoje i minimalni izgledi da bi mogla naškoditi Hrvatskoj.

"Makro je činjenica da se Hrvatska nalazi na koljenima", kazao je Đapić, ocjenjujući da je upravo podizanje još jedne haške optužnice protiv Norca dokaz da Hrvatskoj treba rasprava o suradnji s Haagom. "Ispada da je svaka operacija u kojoj je Norac sudjelovao bila zločin", rekao je.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić kazao je kako još nije upućen u sam sadržaj optužnice, iako je čuo da je ona podignuta. Bude li i ova optužnica sadržavala neprihvatljive političke kvalifikacije, i HSS će inzistirati da o odnosima s Haagom Sabor raspravlja sutra, rekao je Tomčić.

Pozitivnima je ocijenio najave iz haaškog Tužiteljstva da će se Norcu i za nove optužbe suditi u Hrvatskoj.

Da će se proces voditi pred hrvatskim sudovima očekuje i predsjednik SDP-a Ivica Račan. "Očekujem da će glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte ispoštovati dogovor postignut u vrijeme kad je Norac uhićen zbog događaja u Gospiću, te da će se eventualni novi procesi protiv njega voditi u Hrvatskoj", kazao je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙