FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEIZVJESNO POSLOVANJE "DALMACIJAVINA"

SPLIT, 25. svibnja 2004. (Hina) - Iako splitska tvrtka Dalmacijavino dokraja ove godine planira izvesti ukupno 1,6 milijuna litara vina,vrijednog oko 25 milijuna kuna, što je 25 posto više nego godinuprije, njezino je daljnje poslovanje više nego neizvjesno zbognepodmirenih obveza prema državi od čak 230 milijuna kuna, potvrđenoje u Upravi Dalmacijavina.
SPLIT, 25. svibnja 2004. (Hina) - Iako splitska tvrtka Dalmacijavino do kraja ove godine planira izvesti ukupno 1,6 milijuna litara vina, vrijednog oko 25 milijuna kuna, što je 25 posto više nego godinu prije, njezino je daljnje poslovanje više nego neizvjesno zbog nepodmirenih obveza prema državi od čak 230 milijuna kuna, potvrđeno je u Upravi Dalmacijavina.

Naime, Uprava je s bivšom Vladom postigla dogovor o modelu prebijanja dugovanja, što je za boravka u Splitu, u veljači, prihvatio i novi ministar poljoprivrede Petar Čobanković, no, taj se dogovor još nije proveo u praksi, pa je račun tvrtke i dalje blokiran. Tim je sporazumom predviđeno da se dio državnih potraživanja do 2000. godine otpiše, a da se ostatak namiri ustupanjem nekretnina u posjedu Dalmacijavina. Dug se počeo gomilati od 1998. godine, a najvećim se dijelom odnosi na neplaćene trošarine.

Istodobno, tvrtka u posljednje vrijeme bilježi sve bolje rezultate na domaćem i inozemnom tržištu. Predsjednik Uprave Dalmacijavina Frančesko Duboković ističe kako je po završnom računu 2002. godine zabilježen gubitak od 37 milijuna kuna, a 2003. godine 14 milijuna kuna.

Dalmacijavino na godinu proizvede oko 500 vagona vina, od čega se petina izvozi uglavnom na zapadnoeuropska tržišta. Svojim bezalkoholnim napicima tvrtka nastoji, primjerice, osvojiti tržište susjedne BiH na koje planira iduće godine plasirati oko milijun boca.

Konkurencija na inozemnom tržištu ne dopušta postizanje cijena kao na domaćem, no, tu je najznačajnija pravodobna naplata svega što se isporuči, čime se dobivaju potrebna obrtna sredstva, napominju iz Uprave.

Ističu kako bi postizanje dogovora s Vladom omogućilo i zamjenu dotrajale, više od 30 godina stare, linije za punjenje vina novom, vrijednom oko 2 milijuna kuna.

"Stoga, svako odugovlačenje s provođenjem vladine odluke za Dalmacijavino znači korak bliže stečaju", upozorava potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je na to Vladu, prije mjesec i pol dana, upozorio i otvorenim pismom.

HUS, poručio je, oštro prosvjeduje protiv, kako kaže, "ignorantskog odnosa" Ministarstva poljoprivrede koje dovodi u pitanje sudbinu 600 zaposlenika i još najmanje tisuću kooperanata koji žive od Dalmacijavina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙