FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PRODI O ŠIRENJU EUROPE I TRANSATLANTSKIM ODNOSIMA

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Newyorški tjednik Newsweekobjavljuje razgovor s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijemo pitanjima širenja Europske unije, iračkoj krizi i odnosima saSAD-om.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Newyorški tjednik Newsweek objavljuje razgovor s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem o pitanjima širenja Europske unije, iračkoj krizi i odnosima sa SAD-om.

Upitan dvoji li hoće li Bugarska i Rumunjska ući u EU Prodi za list kaže: "Ne. Do sada su na putu prema Uniji. A vidimo i da utrku počinje i Hrvatska". Odluka o tome hoće li Turska dobiti datum za početka pregovora o priključenju EU-u bit će donesena u rujnu, kaže Prodi.

Prodi u razgovoru ocjenjuje i da se u Europi o previše pitanja odluka mora donositi jednoglasno te da će biti potreban još najmanje jedan naraštaja da bi EU mogao donositi odluke u situacijama poput onih povezanih s Irakom. Na pitanje kakav je njegov stav spram prijedloga za održavanjem referenduma o novom europskom ustavu u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama, Prodi odgovara kako bi rješenje moglo biti održavanje europskog referenduma u svim europskim zemljama, te dodaje da bi pozitivan odgovor na referendumu Europu pogurao vrlo velikom brzinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙