FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SANADER: VEĆA UNIJA BIT ĆE I SNAŽNIJA UNIJA

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Proces širenja Europske unije nesmije se sada zaustaviti već mora biti brzo nastavljen, piše za IrishTimes predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Proces širenja Europske unije ne smije se sada zaustaviti već mora biti brzo nastavljen, piše za Irish Times predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.

Irsko predsjedanje Europskom unijom pokazuje se jednim od najznačajnih u posljednje vrijeme, ocjenjuje u članku Ivo Sanader. "Unatoč činjenici da na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu prošlog prosinca nije postignut kompromis, diskretni i vješti diplomatski napori irskog predsjedništva vratili su na stol prijedlog ustava EU-a.(...) Irsko predsjedništvo imat će i ključnu ulogu u određivanju strukture i zamaha za sljedeći val proširenja. Hrvatska vjeruje da širenje izravno pridonosi snaženju EU-a. Granice europskih vrijednosti se šire. Svaka nova država povećava sposobnost EU-u da ispuni svoju globalnu ulogu", piše Ivo Sanader.

"Hrvatska je zemlja koja je prešla dug put u ispunjavanju Kopenhaških kriterija i političkih uvjeta utvrđenih procesom stabilizacije i pridruživanje. Naš je sljedeći cilj da od Europskog vijeća dobijemo odluku o statusu kandidata kao i datum za početak pregovora o pridruživanju. Početak pregovora s EU-om neće samo ubrzati reforme i modernizaciju koji se već provode u Hrvatskoj, već će i ojačati euro-entuzijazam u cijeloj regiji.(...)

Pristupanje EU-u nije samo dobro za Hrvatsku i njene građane; ono će potaknuti regiju u cjelini. To je razlog zašto je slučaj Hrvatske toliko važan. Nije ni potrebno reći da smo mnogo naučili iz irskog iskustva članstva u EU-u i kako mala nacija ne mora jedino imati koristi od članstva već može dati i značajan doprinos razvoju Unije. Irska se također mučila da ostvari članstvo i na kraju je uspjela. Mi nećemo pokazati manje odlučnosti no što je pokazala Irska.

Hrvatska će iz sve snage raditi kako bi bila sprema za članstvo 2007. godine. Naravno, bit će i izazova. No kao narod mi smo spremni prevladati te izazove. EU nije čekao da nove zemlje članice završe svoje reforme prije no što je otvorio svoja vrata. 1. svibnja je pokazao da je ključni čimbenik politička volja, vizija i odlučno vodstvo. Ako je proces ispravan i predanost snažna rezultati će sigurno uslijediti.

Daljnje širenje i uspješno funkcioniranje institucija EU-a nisu nekompatibilni procesi. Naprotiv, oni su neodvojivi dijelovi ujedinjene Europe. U potpunosti se slažem s predsjednikom Komisije Romanom Prodijem koji vjeruje da je 'proširenje majstorsko djelo Unije'. Ja sam uvjeren i da je Hrvatska dio tog majstorskog djela", piše za Irish Times predsjednik vlade Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙