FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC DO LIPNJA NE ŽELI GOVORITI O PRIJEDLOGU SAUDIJSKE ARABIJE

AMSTERDAM, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Ministri Organizacijezemalja izvoznica nafte (OPEC) objavili su danas da se neće žuriti sodlukom o prijedlogu Saudijske Arabije za povećanjem proizvodnih kvotaprije idućeg zasjedanja kartela, početkom lipnja.
AMSTERDAM, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Ministri Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavili su danas da se neće žuriti s odlukom o prijedlogu Saudijske Arabije za povećanjem proizvodnih kvota prije idućeg zasjedanja kartela, početkom lipnja.

Saudijska Arabija prekršila je pravilo tog naftnog kartela i odlučila samostalno povećati proizvodnju za oko 10 posto. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi potvrdio je tijekom vikenda da Riyadh povećava ponudu na 9,1 milijun barela dnevno. Procjenjuje se da je u travnju proizvodio 8,3 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija, kao najveći svjetski proizvođač i najutjecajnija članica OPEC-a želi da taj kartel poveća svoje proizvodne kvote za 2 do 2,5 milijuna barela nafte dnevno, odnosno za osam do 11 posto na sastanku ministara u Bejrutu, 3. lipnja.

"Ono što zaista želimo jest da imamo povećanje kvota koje će stvarno imati učinak na cijene nafte", izjavio je predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro.

"Još je prerano za izjave. Odlučit ćemo o tome u Bejrutu", rekao je katarski ministar za naftu Abdullah al-Attiyah.

Cijena barela nafte pala je za više od dolara otkad je S. Arabija najavila svoje namjere u prošli petak. Cijena američke nafte spustila se danas 38 centi, nakon u petak zabilježenog pada od 87 centi, te se njome trguje po 39,55 dolara po barelu.

Neki u OPEC-u čini se da su ljuti zbog toga što S. Arabija, jedina unutar OPEC-a koja ima velike neiskorištene proizvodne kapacitete, otvara svoje crpne stanice bez odobrenja kartela. Libijski naftni ministar Fethi bin Chetwane ocijenio je takvu odluku Riyadha 'pogreškom'. "Saudijska Arabija ne može sama odlučiti povećati proizvodnju", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙