FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REFORME I REGIONALNI SUKOBI U SREDIŠTU ARAPSKOG SUSRETA NA VRHU

TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Šefovi država i arapskidužnosnici počeli su u subotu u Tunisu susret na vrhu o reformama uarapskim zemljama koji je obilježio bučan odlazak libijskog čelnikaMoamara Gadafija koji je čak pozvao svoju zemlju da napusti Arapskuligu.
TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Šefovi država i arapski dužnosnici počeli su u subotu u Tunisu susret na vrhu o reformama u arapskim zemljama koji je obilježio bučan odlazak libijskog čelnika Moamara Gadafija koji je čak pozvao svoju zemlju da napusti Arapsku ligu.

Nakon javne jutarnje sjednice, čelnici su održali sastanak iza zatvorenih vrata na kojemu je egipatski predsjednik Hosni Mubarak "iznio novi prijedlog u svezi s reformama o kojemu će se raspravljati na noćnoj sjednici ministara vanjskih poslova", izjavio je arapski dužnosnik.

Prijedlog se tiče "spremnosti Arapa da kroz ustanove Arapske lige vode dijalog s međunarodnim subjektima o tekstu reforma koji će se prihvatiti na summitu", prema priopćenju koje je dobio AFP.

Taj prijedlog, koji je, čini se, potaknut skorim summitom G8 10. lipnja, izazvao je suzdržanost više zemalja koje su zatražile obrazloženje, izjavili su izaslanici.

Summit će zatražiti od Arapske lige da "pomogne u prijenosu vlasti na irački narod u suradnji s UN-om i s iračkim narodom".

Arapski će se čelnici prvi put svečano obvezati da će započeti proces reforma "prema načelima dobre uprave", da će "produbiti temelje demokracije", "proširiti polje političkog sudjelovanja" i "poštovati ljudska prava i slobodu izražavanja u suglasnosti s međunarodnim konvencijama".

Usto će "prihvatiti rezoluciju potpore Siriji zbog američkih sankcija".

Ministri su, napokon, prihvatili rezoluciju o izraelskoj operaciji u Rafahu koja će biti neovisna o završnom priopćenju, a "očituje potporu arapskih zemalja rezoluciji Vijeća sigurnosti", optužujući Izrael za smrt Palestinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙