FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LIBIJA SE POVUKLA S ARAPSKOG SUMMITA ZBOG DNEVNOG REDA

TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Libija je napustila u subotuarapski summit u Tunisu u znak prosvjeda zbog dnevnog reda u okvirukojeg Arapska liga nije uzela na razmatranje prijedlog libijskogčelnika Muamera Gadafija za jednu izraelsko-palestinsku državu.
TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Libija je napustila u subotu arapski summit u Tunisu u znak prosvjeda zbog dnevnog reda u okviru kojeg Arapska liga nije uzela na razmatranje prijedlog libijskog čelnika Muamera Gadafija za jednu izraelsko-palestinsku državu.

"Libija je nažalost prisiljena bojkotirati summit jer se ne slaže s dnevnim redom arapskih vlada. Libija želi dnevni red arapskog naroda", rekao je Gadafi na konferenciji za novinare nakon što je otišao sa summita.

"Bila je ovo zadnja sjednica na kojoj sam sudjelovao", rekao je Gadafi i dodao kako se nada da će libijska lokalna vijeća, koja teoretski odlučuju o politici Libije, podržati povlačenje Tripolija iz Arapske lige.

Libija je opetovano prijetila da će se povući iz 22-člane Arapske lige, a Gadafi ni u subotu nije skrivao svoju nevoljkost za sudjelovanje na sstanku na kojem je trebalo zauzeti zajedničko stajalište o Iraku, bliskoistočnom sukobu i političkim i socijalnim reformama namijenjenim demokratizaciji arapskih država.

Gadafi je kritizirao tajništvo Arapske lige jer je ignoriralo njegov plan za oživljavanjem rješenja izraelsko-palestinskog pitanja u okviru jedne države, koji je prvi puta prezentirao još prije četiri godine.

Jedna država koja bi se protezala od Sredozemlja do rijeke Jordan, ravnopravno bi uključivala Izraelce i Palestince. Većina arapskih država, kao i međunarodna zajednica, skloniji su modelu dviju odvojenih država, Izraelaca i Palestinaca, koje bi koegzistirale u miru.

Gadafi je, kritizirajući po njemu slabu poziciju Arapske lige u bliskoistočnom konfliktu, rekao: "Stojim uz arapske narode, ne arapske vlade".

Istaknuo je kako demografija Izraela i palestinskih teritorija i pravo palestinskih izbjeglica na povratak kućama čine njegov prijedlog o jednoj državi jedinim mogućim rješenjem sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙