FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO DVODNEVNI SUMMIT ARAPSKIH ČELNIKA U TUNISU

TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Arapski čelnici sastali suse u subotu u Tunisu kako bi pokazali regionalno jedinstvo u odnosu na okupaciju Iraka, izraelsko-palestinski sukob i političke reformeunutar arapskog svijeta.
TUNIS, 22. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Arapski čelnici sastali su se u subotu u Tunisu kako bi pokazali regionalno jedinstvo u odnosu na okupaciju Iraka, izraelsko-palestinski sukob i političke reforme unutar arapskog svijeta.

Trinaest predsjednika i tri premijera iz 22 zemlje članice Arapske lige došlo je na sastanak u dobro čuvani konferencijski centar u glavnom gradu Tunisa.

Libijski čelnik Muamar Gadafi, jedan od sudionika skupa, napustio je sjednicu kada je glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa počeo govoriti o reformi te institucije. Nije bilo službenih objašnjenja njegova odlaska.

Palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji nije mogao doći jer su ga izraelske snage okružile u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, trebao bi se obratiti arapskim čelnicima preko video linka.

Tunižanska je vlada neočekivano otkazala prvi pokušaj sazivanja summita u ožujku, priopćivši da neke arapske vlade obstruiraju reforme koje svijet očekuje.

Ovoga puta su arapski ministri vanjskih poslova, koji su se sastali ovog mjeseca u Kairu, pokušali smanjiti izglede za bilo kakva iznenađenja u posljednji trenutak unaprijed dogovorivši sve ključne dokumente.

Međutim, ovaj dvodnevni summit održava se u vrijeme velikog pesimizma u arapskom svijetu glede mogućnosti arapskih čelnika da pomognu Palestincima ili da okončaju američku okupaciju Iraka.

Arapski čelnici, kako se očekuje, neće pozvati na trenutačno povlačenje američkih snaga iz Iraka niti će nešto značajno dodati bliskoistočnom prijedlogu iz Beiruta 2002. godine, kada su ponudili mir i normalizaciju odnosa u zamjenu za povlačenje Izraela na granice prije rata 1967.

Jedan arapski diplomat je rekao da će summit kritizirati "nemoralne i nehumane postupke i zločine koalicijskih snaga" i da će pozvati na izvođenje svih odgovornih pred lice pravde, a ne samo američkih čuvara u zatvoru Abu Ghraibu kod Bagdada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙