FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠUKER: DUG UMIROVLJENICIMA NEĆE U PRORAČUN 2005., VEĆ JE ZA BUDUĆE VRIJEME

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šukerizjavio je danas da nitko nije govorio da će dug umirovljenicima ući uproračun za iduću godinu.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da nitko nije govorio da će dug umirovljenicima ući u proračun za iduću godinu.

"Taj dug niti može biti za ovu godinu, niti za iduću, nego za neko buduće vrijeme", kazao je Šuker gostujući danas u talk showu na Devetom financijskom i Čevrtom e-business forumu.

Šuker je istaknuo da niti u dogovoru Hrvatske stranke umirovljenika i HDZ-a nije bilo rečeno da će se dug umirovljenicima vraćati tada i tada, odnosno u određenom roku, već da postoji samo rok za donošenje zakona o povratu duga (30. lipnja ove godine).

Na više upita o rastu cijena naftnih derivata, Šuker je kazao da će se pratiti što se događa na tržištu idućih 15 - 20 dana, te da će Vlada reagirati nastavi li se rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i rast cijena benzina. "Ako se dogodi novo povećanje cijena od 5 do 10 posto sigurno da će Vlada reagirati", kazao je Šuker, odgovarajući na pitanje koja je to granica kada bi Vlada na rast cijena benzina mogla reagirati smanjenjem trošarina.

Ministar financija nije mogao zajamčiti da će državna riznica profunkcionirati s početkom iduće godine. Ne mogu garantirati da će to biti 1. siječnja 2005., zbog tehničkih problema, ali državna će riznica profunkcionirati tijekom iduće godine, kazao je.

Šuker je istaknuo da Vlada ne razmišlja o povlačenju odluke o sniženju stope PDV-a (sa 22 na 20 posto od 1. siječnja iduće godine). Na toj ćemo odluci ustrajati, kazao je.

Smanjenje stope PDV-a znači i 2,5 do 3 milijarde kuna manje u proračunu, a taj se iznos može nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, pojačanom naplatom PDV-a, trošarina i doprinosa, kazao je.

Ponovio je da je najveći problem prihodne strane proračuna to što se u trećem kvartalu, tijekom ljetnih mjeseci ne vide rezultati turističke sezone. Treći kvartal mora biti najjači, jer tek onda možemo reći da je turizam jaka gospodarska grana, kazao je.

Ističe pritom da sustavno treba riješiti dva problema - iznajmljivanje soba i čarter brodica, jer se ne zna ni koliko ih je i pod kojim uvjetima se iznajmljuju.

Ministar financija istaknuo je da su trenutno sve pozicije proračuna pokrivene kako treba i stoga ne postoji potreba za rebalansom proračuna. Da li će to biti potrebno u rujnu, listopadu vidjet ćemo, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙