FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušenje povezano s psorijazom

NEW YORK, 31. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Čini se da pušenjepovećava rizik oboljenja od psorijaze, kao i intenzitet te kožnebolesti, pokazuju rezultati dvaju istraživanja objavljenih uznanstvenom časopisu Arhivi dermatologije.
NEW YORK, 31. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Čini se da pušenje povećava rizik oboljenja od psorijaze, kao i intenzitet te kožne bolesti, pokazuju rezultati dvaju istraživanja objavljenih u znanstvenom časopisu Arhivi dermatologije.

Dr. Gerald G. Krueger sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah u Salt Lake Cityu i njegovi kolege istraživali su učestalost pušenja i prekomjerne težine kod 557 psorijatičnih pacijenata.

Njih 37 posto bili su pušači, dok je postotak ovisnika o nikotinu u drugim skupinama bio puno manji i kretao se između 13 i 25 posto.

Slično tomu, prekomjerna težina izmjerena je u 34 posto oboljelih od psorijaze, dok taj problem ima 18 posto prosječnih stanovnika savezne države Utah. Daljnja analiza pokazala je da je debljina, za razliku od pušenja, posljedica, a ne uzrok psorijaze.

"Pretpostavljali smo da debljina utječe na pojavu psorijaze", rekao je Krueger. "No, čini se da to nije tako. Radi se o tome da psorijaza negativno utječe na doživljaj vlastitog tijela, što može dovesti do toga da oboljeli počnu živjeti nezdravim načinom života, kao što je prekomjerna konzumacija hrane i nedovoljna tjelovježba", pojasnio je.

Za razliku od toga, pušenje ima izravan utjecaj na psorijazu, tvrdi dr. Krueger i to na način da slabi imunološki sustav organizma.

U drugoj sličnoj studiji, dr. Christina Fortes s rimskog Instituto Dermopatico dell'Immacolata utvrdila je da pušenje 20 cigareta dnevno, u usporedbi s deset cigareta na dan, dvostruko povećava rizik oboljenja od psorijaze.

Također je ustanovila da su dugotrajnost i intenzitet pušenja izravno povezani s jačinom te bolesti, osobito u žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙