FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Englezi će povisiti dobnu granicu za kupnju cigareta?

LONDON, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Englezi bi uskoro moglipovisiti dobnu granicu kad je riječ o kupnji cigareta sa 16 na 18godina, ukoliko prijedlog što ga razmatra vlada usvoji i parlament,izvijestilo je britansko Ministarstvo zdravstva.
LONDON, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Englezi bi uskoro mogli povisiti dobnu granicu kad je riječ o kupnji cigareta sa 16 na 18 godina, ukoliko prijedlog što ga razmatra vlada usvoji i parlament, izvijestilo je britansko Ministarstvo zdravstva.

Prijedlog će morati proći javnu raspravu prije nego što o njemu budu raspravljali i parlamentarni zastupnici. "Mlađima od 18 godina zabranjeno je kupovati alkohol, isto je s oružjem, hladno oružje ne smiju posjedovati osobe koje nisu navršile 18 godina, pa bi bilo vrlo logično da se i kupnja duhanskih proizvoda zabrani mlađima od 18", smatra laburistička zastupnica Jeff Ennis koja se zalaže da ovaj prijedlog zaživi kao zakon.

No, većina zastupnika misli da ovakva odluka sama po sebi ne bi bila dovoljna ukoliko potencijalni novi zakon ne bi uključivao i potpunu zabranu pušenja mlađima od 18 u barovima i pubovima, te vjeruju da on i ne bi bio tako učinkovit. Svi uključeni u antipušačku kampanju tvrde da bi donošenje ovakvog zakona bilo puno efikasnije kad bi se tinejdžerima zabranilo pušenje na zatvorenim javnim mjestima umjesto da se razmišlja o povećanju dobne granice kad je riječ o kupnji cigareta.

"Nema nikakvog jamstva da bi ovakav zakon mladima otežao pristup cigaretama ili ih naveo na prestanak pušenja. Smatram da bi se najveća korist postigla uvođenjem sveobuhvatne zabrane pušenja na svim zatvorenim javnim mjestima, uključujući pubove, barove i klubove", mišljenja je voditeljica udruge Zajedno protiv pušenja, zajedno za zdravlje Deborah Arnott.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙