FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Proteklu godinu obilježio je početak pregovora s EU

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićuputio je građanima Republike Hrvatske novogodišnju poruku, u kojoj,uz ostalo, navodi kako se Hrvatska "oprašta s godinom koju će sasvimsigurno obilježiti početak pregovora o članstvu naše zemlje uEuropskoj uniji".
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je građanima Republike Hrvatske novogodišnju poruku, u kojoj, uz ostalo, navodi kako se Hrvatska "oprašta s godinom koju će sasvim sigurno obilježiti početak pregovora o članstvu naše zemlje u Europskoj uniji".

"To je nesumnjiv uspjeh, ali nije kraj puta. Mi smo zapravo tek stali na početak puta na kojemu nas čeka još mnogo posla. Dio toga posla moramo odraditi u idućoj godini. Pregovarati moramo tako da pokažemo svoju spremnost za ulazak u EU, ali i da znamo braniti i obraniti ono što su naši vitalni nacionalni interesi", istaknuo je predsjednik Mesić.

U svojoj novogodišnjoj poruci Predsjednik Republike ocijenio je kako u godini koja je na izmaku u Hrvatskoj "ima pozitivnih pomaka, ima primjera koji ohrabruju, ali u cjelini gledano nije učinjeno dovoljno".

"Mislim u prvome redu na to da još uvijek nemamo cjelovitu strategiju gospodarskog razvoja. Najavljena je za polovicu 2006. i ja se iskreno nadam da će ta najava biti i ostvarena", kazao je Mesić.

Naglasio je također kako "tržišno gospodarstvo ima budućnost samo ako bude išlo ruku pod ruku sa socijalnom državom", te je dodao da bi iduće godine "sindikati morali još agresivnije zastupati interese radnika i zaposlenika, i postati u punom smislu partner vladi".

"Napuštamo, dakle, staru godinu s pomiješanim osjećajima. Bilo je uspjeha, bilo je pozitivnih nagovještaja, ali na prodor koji će obećanje o boljem životu učiniti dostupnim, na taj prodor još uvijek čekamo", rekao je predsjednik Mesić.

Pritom je podsjetio kako je, "naravno, Hrvatska dio svijeta te se negativne tendencije iz svijeta neminovno prelamaju i preko nas", ali da se "ne smijemo prepustiti. Imamo i znanja, i sposobnosti i imamo potencijala (...) samo treba znati što želimo, te kamo i kako hoćemo", naglasio je.

Uz čestitku svim građanima za Novu 2006. godinu, predsjednik Mesić je istaknuo kako su "ključni zadaci pred kojima stojimo: nastavljanje pregovora o članstvu u EU, učvršćivanje stabilnosti i mira u regiji, dosljedno provođenje svih preuzetih međunarodnih obveza, jačanje kontakata sa svijetom u funkciji promicanja vlastitih i gospodarskih i političkih interesa" te "stvaranje uvjeta za bolji život svih naših građana".

Osvrćući se na važnije događaje u svijetu, predsjednik Mesić napomenuo je da je ove godine obilježena 60. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata".

"U našem susjedstvu, ali i u svijetu razmišljalo se naglas o 10. obljetnici Daytonskog sporazuma, uz jednodušni zaključak da taj sporazum, kojim je prekinut rat u BiH, treba nadograditi kako bi osigurao trajnu i stabilnu zgradu mira. Kako? - to je pitanje koje će nesumnjivo biti na dnevnom redu i u godini 2006.", kazao je Mesić.

Podsjetio je da je 60 godina "postojanja obilježila i svjetska organizacija Ujedinjenih naroda", da je "svijet u godini 2005. i dalje bio suočen s prijetnjom globalnoga terorizma", te da će "ta opasnost lebdjeti nad nama i u godini u koju ulazimo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙